Kapucinka je že dolgo znana okrasna rastlina, ki jo najdemo tako na vrtu kot na oknu ali balkonu, v zadnjem času pa se vse pogosteje omenja tudi v kulinariki.

Kapucinka izvira iz Srednje Amerike, kjer je znanih kar okrog 50 vrst, ki so razširjene v Andih od Bolivije do Kolumbije. Za veliko kapucinko nekateri strokovnjaki menijo, da je verjetno križanec. V naravi so to večinoma trajne rastline, pri nas pa jih pobere že malo močnejši mraz, zato jo vzgajamo kot enoletnice.

Spomladi lahko kupimo sadike v vrtnem centru ali pri vrtnarju, lahko pa kupimo tudi seme in jih sami posejemo. Običajno dobimo lepše primerke, če so kupljeni pri vrtnarju, saj imajo ti običajno naprodaj rastline, ločene po barvah. Iz semena lahko dobimo zelo lepo barvno kombinacijo ali pa eno samo barvo.

Seme posejemo marca v lončke in jih na prosto posadimo, šele ko mine nevarnost pozebe, to je po 15. maju.

kapucinka

Danes so naprodaj predvsem nizke rastline, ki so primerne tako za vzgojo na vrtu kot tudi za vzgojo v loncih ali koritih, na oknu ali balkonu. Starejše sorte pa so lahko zrasle po več metrov v dolžino, uvrščali smo jih med vzpenjavke, saj so ob opori lahko zrasle meter visoko.

Kapucinka ima velike dolgopecljate liste, okroglaste oblike in nadvse zanimive cvetove, ki so običajno zelo intenzivnih barv, semena pa so precej velika. Če jih sproti odstranjujemo, potem rastlina cveti zelo bogato, če pa semena pustimo, je cvetja nekoliko manj, saj rastlina ne tvori novih cvetnih nastavkov, ker je že poskrbela za nadaljevanje vrste s tvorbo semen.

Kapucinke danes pogosto sadijo pod drevjem, kjer naj bi odganjale listne uši, pogosto pa so tam tudi same zelo močno napadene od uši. Na vrtu so na sončni gredici običajno zdrave, brez bolezni in brez škodljivcev, če se že pojavi kateri od škodljivcev, pa je to le listni zavrtač, ki vrta kačasto oblikovane rove v listih.

kapucinka

V zadnjih letih pa ni več samo okrasna rastlina, temveč jo mnogi uporabljajo v prehrambne namene, posebno radi uživajo njene cvetove.

Pri tem pa velja previdnost, saj rastlina vsebuje snovi, ki so naravni antibiotik. Po nekaterih podatkih je ta celo močnejši od penicilina. Previdnost je mati modrosti, saj lahko z dolgotrajnim uživanjem postanemo odporni proti snovi, ki nam bi mogoče v bližnji prihodnosti rešila življenje.

Pripravil: Slavko Zgonec

Moj lepi vrt - SEPTEMBER 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - SEPTEMBER 2014