Kavkaška spominčica je z nenavadnim listnim okrasom in nebesno modrimi spomladnimi cvetovi prva izbira za prekrovnico v senci.

Navdušujoča sorta 'Jack Frost' je prinesla preboj: kavkaški spominčici (Brunnera macrophylla) je iz sence pomagala priti v središče pozornosti in s tem na naše vrtove. 'Jack Frost' je v zdajšnjem sortimentu trajnic uspešnica za senčne in polsenčne grede: srčasti listi navdušujejo s srebrnkasto prevleko, za katero se zdi, da se lesketa kot ivje.

Tudi sorte s pisanim listjem, kot je vzorčasta 'Dawson's White', opozorijo nase. Z navdušenjem za nove sorte je tudi izvirna vrsta Brunnera macrophylla znova bolj stopila v ospredja. Posebno jih cenimo kot prekrovnice: s šestimi do osmimi rastlinami na kvadratni meter se že  drugo leto tvori sklenjena listnata odeja, ki zanesljivo zatira plevel. Če tla niso presuha, lahko v polsenci ali senci z različnimi sortami tkemo čarobne preproge. Edina pomanjkljivost je, da kavkaška spominčica jeseni izgubi liste in je površina pozimi ogolela. Zgodaj spomladi najprej požene cvetove in malo pozneje lepo listje.

kavkaška spominčica

Kljub vsej lepoti listov ne smemo pozabiti drobnih cvetov: poleg svetlo modrih zvezdic aprila, v katerih se zrcali nebo, obstajajo tudi belo cvetoče sorte. Po obliki cvetov prepoznamo sorodstvo z enoletno spominčico (Myosotis sylvatica), ki se na vrtu močno razširi s semeni, in z večletno vrtno mačeho (Omphalodes), ki ima nekoliko manj vpadljive liste. Kavkaška spominčica je v prednosti v primerjavi s sorodniki glede tega, da se redko poseje, je zvesta svojemu rastišču in ni nadležna na vrtu. Poleg tega velja za izjemno robustno in dolgoživo.

Njeni spremljevalci morajo imeti dovolj rastne moči, da se ji postavijo po robu. To uspeva svetilki, kirengešomi ali rodgersiji, ki z morjem listov skrbijo za pestrost. Primerne spremljevalke so tudi velike sorte funkij.

Polži se komaj dotaknejo listov kavkaške spominčice. Listnata okrasna trajnica je tudi zaradi te lastnosti bliskovito osvojila srca mnogo ljubiteljskih vrtnarjev.

šopek, spominčice

Modri zvezdasti cvetovi so značilni za kavkaško spominčico (Brunnera) ter njeni sestri spominčico (Myosotis) in vrtno mačeho (Omphalodes). Nežni cvetovi z orlico in sreteno tvorijo čudovit spomladanski šopek.

Moj lepi vrt - APRIL 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2014