"Vonj vrtnice te popelje v sladki urok," je nekoč premišljeval Hermann Hesse v pesmi o vonju kraljice rož. Odkrijte tudi vi to posebno fascinacijo.

Bujen šopek vrtnic, ki ga dobite za rojstni dan ali za zahvalo, prikliče določene reflekse: nos v smeri cvetov. Vendar če so rože od cvetličarja, večinoma sledi streznitev in naši možgani nam sporočajo: "Tukaj nekaj manjka!" Tako močno je pogled na rožni cvet povezan s pričakovanjem čudovitega vonja.

Za to obstaja le ena stvar: pojdite na vrt k rožnim grmom in vdihnite zelo globoko. Veliko sort je namreč prav zapravljivih s tem darom, predvsem v zgodnjih jutranjih urah toplega dneva, in nam pričarajo srečen nasmeh na obraz. Nato pomirjeni, veseli in zbrani opravljamo svoje dnevne obveznosti, kajti ravno ta učinkovanja pripisujejo rožnemu vonju v aromaterapiji. Ker je naš voh neposredno povezan s čutnim centrom v možganih, skladiščimo prijetne vonje v njih kot lep spomin.

vrtnice

Pravzaprav gre za čisto kemijo, ki nas močno opaja, drobcene dišeče molekule eteričnega olja, ki se tvori v finih žlezah na zgornji strani cvetnih listov in uhaja predvsem v toplih dneh z vlažnim zrakom. Sveže razcvetela vrtnica oddaja največ dišave, nato nenehno popušča, kajti svoj namen, namreč privabljati žuželke, je že izpolnila.

Ostane le ovenelo cvetenje, ki je nekoč čudovito dišalo in živelo manj kot nedišeče vrtnice. To je pomanjkljivost čudovitega daru: obstojnost cvetov je manjša, predvsem v vazi. Vendar mnogi ljubitelji vrtnic to radi vzamejo v zakup, ker je zanje vonj, sladek, sadni ali trpek, duša vrtnice. Vohljajo do srečnega, nato vrtnice smejo oveneti s pomirjajočo mislijo, da so človeka pripeljale do smehljaja.

Najbolj dišeče sorte vrtnic

vrtnica

'Soul' ima zares dušo: diši čudovito. Nostalgična grmasta vrtnica zraste do 130 cm visoko ter je zelo zdrava in robustna.

vrtnica

'Charles Darwin' najprej kaže rdečkaste popke, nato goste vrstnate cvetove v žareči rumeni. Angleška vrtnica zraste 120 cm visoko.

vrtnica

'Scented Whisper' nosi vonj že v imenu. Rahlo vrstnati cvetovi gredne vrtnice (80 cm) ponujajo spreminjajoče prelivanje barv.

vrtnice

'Herzogin Christiana' diši opojno, najmočneje popoldne in zvečer. Gredna vrtnica z okroglimi cvetovi zraste do 70 cm visoko.

vrtnica

'Kölner Flora' odpre svoje gosto vrstnate cvetove na usločeno visečih vejah. Zdrava grmasta vrtnica zraste približno 120 cm visoko.

vrtnica

'Ambassador 2014' je sadno dišeča žlahtna vrtnica z vitkimi cvetovi svetlo mandarinsko oranžne barve. Zraste 80 cm visoko in je robustna.

Na sončnem mestu brez vetra na vrtu pride rožni vonj najbolj do izraza. Poleg subjektivnega občutenja vsakega človeka pogosto igrata vlogo vrsta tal in regionalno podnebje: delež ilovice in toplote spodbuja intenzivnost. Nekatere vrtnice spremenijo celo vonj:

vrtnice

Angleška vrtnica 'The Poet's Wife' diši na začetku po limoni, pozneje pa sladko.

vrtnice

Mnogi posebno intenzivno občutijo vonj priljubljene 'Getrude Jekyll', prav tako angleške vrtnice z lepo rastjo.

vrtnice

Močno vrstnati cvetovi bledo oranžne barve razširjajo čudovito aromo pri angleški vrtnici 'The Lady Gardener'.

Strokovnjak odgovarja na najpogostejša vprašanja o vrtnicah

vrt, vrtnice

Kako učinkuje rastišče na intenzivnost vonja?

Sončno mesto je dobro, vendar prevroče mesto zažge vonj, predvsem pri temnih barvah cvetov. Toplota in vlažnost zraka praviloma spodbujata intenzivnost gledano tudi regionalno. Deloma se opazuje tudi to, da ena in ista rožna sorta močneje diši na ilovnatih tleh kot na lahkih.

Ali obstajajo razlike pri barvah in skupinah vrtnic?

Na splošno barva vrtnice ni odločilna. V vsakem odtenku so močno dišeče ali povsem nedišeče sorte. Razlike so večje pri posameznih rožnih skupinah: najpogosteje in najmočneje dišijo grmaste vrtnice in vrtnice vzpenjavke. Med prekrovnimi vrtnicami in starejšimi grednimi vrtnicami jih je veliko brez gena za dišavo.

Imate dober nasvet glede sort za začetnike?

Obstaja zelo veliko zdravih dišečih vrtnic. Vsakomur lahko priporočim 'Rose de Resht', sorto z zgodovino. Diši čudovito, zraste meter visoko, raste kompaktno, je zelo robustna in prezimna. Zato je primerna za velike lonce.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2015