Veliko rastlin nam zdaj pripravi posebno darilo: razvajajo nas z intenzivnimi cvetnimi aromami in nas vabijo, da oblikujemo čudovite kote za uživanje.

Po čem diši na vrtu junija?

Gre za nezamenljiv vonj lipovih cvetov, ki opoldne zapolni zrak, ali za sladko dišavo citusovk na sončni terasi? Ali imate že ob misli na mile poletne večere v odprtem paviljonu takoj v nosu polsladki vonj kovačnika in vohate aromatično sivko na robu poti, še preden se je dotaknete, ko greste mimo nje? Dišavnice obogatijo vrt prav posebno in v teh tednih nam s svojo polno aromo podarijo dobro počutje, dobro voljo in trajne spomine.

Uredite si na vrtu svoj osebni kot za uživanje. Cvetlične arome na majhnem prostoru delujejo veliko intenzivneje, če jih kot potpuri razdelite po celem vrtu, pa se hitro razdišijo. Najlepše je, če za različna vrtna območja rezervirate različne dišavnice. Pred zid ali v sončno nišo poleg lesene klopi postavite majhen zeliščni kot, v katerem vedno diši aromatično. Na prostoru za sedenje na vrtu skrbijo cvetoče drevnine, kot je vrtni jasmin, dišavnik ali dišeča brogovita, za senco in so balzam tudi za naš nos.

Tudi veliko grednih rastlin ne opozori nase le s cvetenjem: plamenka, gredna vrtnica ali Alojzijeva lilija dajejo majhnim sončnim gredicam poleg ležalnika prav posebno noto. S plezalkami, kot je dišeča grašica, kovačnik ali vrtnica vzpenjavka, so ure pod pergolo užitek in hoja do komposta po potkah, obrobljenih s sivko, ali s timijanom med stopalnimi ploščami je prijetnejša.

Na balkonu in terasi nas razvajajo številne lepotice v loncih: posodovke, kot je zvezdasti jasmin, pomarančevec ali limonovec, ne smejo pa manjkati niti dolgo cvetoče poletne rože, kot je vaniljeva posončnica ali limonina pelargonija. Angelska troba, svetlin in okrasni tobak pripravijo v milih poletnih večerih posebno doživetje dišav za ponočnjake.

lipa na vrtu

Vonj po lipi je v zraku v teh tednih! Če se mu nočete odpovedati niti doma, izberite ozke sorte, kot je lipovec (Tilia cordata 'Rancho', po 20 letih visok 6 m in širok 3,5 m).

sivka, lavanda

Lagodno sprehajanje po sivkinih potkah je kot dopust. Še več ur pozneje občutimo tipični vonj aromatične spremljevalke poti na koži in oblačilih.

limonina melisa

Ne moremo iti mimo limonine melise, ne da bi odtrgali list in ga kot svežo aromo držali dolgo v roki. Idealno je, če jo posadimo blizu prostora za sedenje.

kovačnik

Kovačnik (Lonicera caprifolium/Lonicera periclymenum) navdušuje s sladkim vonjem. Plezalka cveti maja in nas predvsem zvečer vabi k opojnim uram užitka.

angelske trobe

Angelske trobe (Brugmansia) se nam poleti zahvalijo za velike odmerke vode in gnojila z neprimerljivimi cvetnimi aromami. Na sončni terasi so nujnost!

vrt

Rezervirajte majhno gredo za najlepše sorte plamenke. Nekatere navdušujejo z zelo intenzivnimi vonji, druge pa je treba ovohati od blizu.

zelišča, vrt

Zelišča vedno obogatijo prostor za sedenje. Namesto timijana ali rožmarina privlačita poglede koromač ali koper z rumenimi cvetnimi kobuli.

jasmin

Med cvetenjem vrtnega jasmina (Philadelphus 'Belle Etoile', višina 1,50 m, cvetenje: junij/julij) postane pleten stol pred slikovitim grmom nekaj stalnega.

citrusi dišave

Bolj ko je sončno in toplo, intenzivnejše so cvetne arome. Na južni terasi nas razvajajo cvetovi citrusovk in zvezdastega jasmina.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2015