Noben ljubitelj trajnic se ne more upreti velikim, a kljub temu nežnim cvetovom turškega maka. Za naravne vrtne prizore je nepogrešljiv predvsem poljski mak.

Končno je spet prišel čas! Ena najlepših vrtnih trajnic v teh tednih odpira svoje popke: turški mak (Papaver orientale). Prve rastline, ki so jih pred več kot 400 leti prinesli iz Vzhodne Turčije v Pariz, so cvetele žareče rdeče – torej tako kot enoletni sorodnik poljski mak (Papaver rhoeas). Od začetka 20. stoletja so nastale različne sorte, katerih veliki skledasti cvetovi nas razveseljujejo z nežnimi rožnatimi odtenki ali belo. Turškemu maku dajejo odvisno od barve razkošno ali romantično pojavo. Vsekakor je paša za oči na sončni gredi.

Do meter veliko trajnico lahko lepo kombinirate z vrstami, ki cvetijo hkrati ter kakršne so stepska kadulja, bradata perunika in okrasna čebula. Če imate radi naravno očarljive grede, k maku posadite različne sorte orlice. Ker listi trajnice odmrejo, ko semena dozorijo, in znova poženejo šele jeseni, jih obdajte tudi s prekrovnimi rastlinami, da zakrijete luknje. Za to so primerne bujne blaznice različnih vrst krvomočnice, na primer hibrida 'Rozanne', ki cveti dolgo.

Za naravne vrtne prizore so primerne tudi druge vrste maka, predvsem enoletni poljski mak (Papaver rhoeas). Medtem ko je bila nekoč s plavico redna spremljevalka žita, je divja rastlina vse bolj redka na današnjih poljih. Žareče rdeči cvetovi so posebno lepi, če jih posejete na veliko površino, vendar je poljski mak paša za oči tudi v sončni luknji na gredi s trajnicami ali v loncu.

Sejte ga že marca, če pa ste zamudili sezono, lahko posadite več primerkov španskega maka (Papaver rupifragum) na gredo ali v lonec. Večletna trajnica po pojavi močno spominja na enoletne sorodnike in cveti čudovito oranžno rdeče od maja do septembra.

Prepovedana lepota

mak

Vrtni mak (Papaver somniferum) je že tisočletja rastlina iz vzhodnega sredozemskega prostora, ki daje drogo. Če zarežete njegove nezrele semenske kapice, priteče bel mlečni sok, ki vsebuje različne alkaloide, med drugimi tudi omamljajoča morfin in kodein. Če glavice dozorijo, dajejo znana črna zrna, ki jih tradicionalno uporabljamo za peko. Enoletna rastlina obstaja tudi v številnih privlačnih okrasnih sortah z nevrstnatimi in močno vrstnatimi cvetovi.

Moj lepi vrt - MAJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2015