Kompost, bogat s humusom in hranilnimi snovmi, je nepogrešljiv pri spomladanski pripravi gred.

Ker so se skoraj vsi kompostni črvi umaknili v tla, je to zanesljivo znamenje, da so se procesi razkrajanja končali in da je kompost 'zrel'. Pri sejanju finih zrn, kot jih ima korenček, špinača ali rdeča pesa, presejte preostanke vej, korenin ali druge ostanke rastlin, ki še niso povsem razpadli.

Kupite ali naredite sito za kompost

Pocinkano sito (mere pribl. 100 x 60 cm) ali lesen okvir, čez katerega je napet šesterokotni preplet z gosto mrežo ('živo za zajce'), postavite na ponjavo in kompost z lopato zmečite proti situ ali okvirju. Leseni deli in drugi predmeti, ki se niso razkrojili, padejo na tla, kompostna zemlja pa se vsipa skozi rešeto in pri tem razpade v rahle drobtine.

Sito lahko postavite tudi na samokolnico, kot kaže fotografija levo, in presejan kompost prepeljete do gred. Neugodno je, da grobi deli obležijo na situ in jih je treba spraskati ali stresti z lopato ali zidarsko žlico.

Moj lepi vrt - APRIL 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2015