Koper spada med najbolj vsestranska kuhinjska zelišča. To ne velja le v kuhinji, ampak tudi na vrtu.

Spomladi ga sejemo med redkvice ali čebulo. Koper spodbuja klitje in aromo korenovk v mešani kulturi s korenjem ali pastinaki. S trpko-aromatičnimi peresastimi lističi začinimo ribo, perutnino in solato ter jo konzerviramo za zalogo na drobno narezane v olju.

Nasvet: tetra koper (iz tetraploid = donosen) tvori posebno veliko listne mase. Semena so dobra začimba za kruh. Obiramo jih, brž ko se obarvajo rjavo. Za dodatno sušenje jih razgrnemo za nekaj dni na toplem mestu in jih lahko shranimo za najmanj leto dni. Če pustimo dozoreti nekaj kobulov, se koper poseje sam na vrt.

Okus koprovih listov pristaja k ribjim jedem. Če želite pobirati semena, okrasne semenske zasnove pustite stati.

Moj lepi vrt - AVGUST 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - AVGUST 2013