Pridelovanje krompirja na vrtu se splača. Sveže pobrane zgodnje sorte so okusne in zrele za obiranje že po nekaj tednih.

Pravi plodovi krompirja, majhne zelene jagode, ki se pojavijo po cvetenju, vsebujejo veliko strupenega solanina in so zanimive le za vzgojo. Uživamo izključno podzemeljske koreninske gomolje. Pogosto jih uporabljamo le kot poceni osnovno živilo ali 'prilogo za sitost', čeprav so sorte, kot je 'La Bonnotte' ali 'Tannenzapfen' v obliki prstov, zaželena delikatesa.

Pred dobrimi 70 leti so znanstveniki začeli spravljati divje oblike in tradicionalne sorte v genske banke. V Andskem višavju, prvotni domovini krompirja, kmetje še danes gojijo več kot 400 sort, ki se razlikujejo po barvi cvetov in gomoljev ter okusu. Pisana raznolikost iz zgodaj, srednje zgodaj in pozno zorečih sort skrbi za spremembo tudi na vrtu in zmanjšuje tveganje glede slabe letine zaradi škodljivcev in bolezni – kot je koloradski hrošč ali krastavost. Pogosti gnilobi se izognemo predvsem s čim zgodnejšim sajenjem.

Z nakalitvijo dobite posebno odporne rastline. Zdrav, sadilni krompir brez madežev položite na svetlo, vendar ne sončno, 10–15 °C hladno mesto v plitki zaboj. Tako se tvorijo kratki, močni poganjki. Roke proč od gomoljev iz kleti s tankimi, bledimi poganjki! Sadite na prosto aprila na gredo s humusno, hranljivo in drobljivo zemljo.

Gredo je najbolje pripraviti že dva tedna prej. Nasvet: v vrstah, ki so posajene v smeri vzhod-zahod – še bolje brazde (razdalja 60–70 cm) – se površina segreje hitreje in tla se posušijo hitreje. Ob začetku tvorbe gomoljev krompir potrebuje veliko vode. V suši torej dobro zalivajte, po možnosti zjutraj, da se zemeljska površina do večera znova posuši, in nikoli ne poškropite listov, ker sicer jih lahko napadejo glivice.

Zgodnji krompir je zrel za izkopavanje v prvi polovici junija. Počakajte, da gomolji zrastejo do velikosti, ki je primerna za uporabo v kuhinji, in jih pobirajte po potrebi. Trajnice izkopljite s prekopnimi vilami, jih z gomolji potegnite iz zemlje in jih čim prej porabite. V nasprotju s poznimi sortami, primernimi za skladiščenje, ki jih izkopljete šele takrat, ko jih obdaja zaščitna plutovinasta plast, se tanka lupina zgodnjega krompirja hitro naguba in izgubi mandljast okus.

V boju proti škodljivcem

koloradski hrošč

Koloradski hrošči izležejo oranžna jajčeca maja na spodnjo stran listov. Če legla, ličinke in hrošče, poberete pravočasno, lahko preprečite večjo škodo tudi brez škropljenja. Bio vrtnarji preprečijo pojav škodljivcev tako, da ob robu posejejo facelijo.

struna, zajedalec

Strune glodajo korenine in naredijo luknje v gomolje. Pri škodljivcih gre za ličinke različnih pokalic. Obrambni ukrepi: ne gnojite s svežim gnojem, krompir, ki ste ga pred sajenjem prepolovili, položite z odrezano površino navzdol za vabo.

Posebne sorte krompirja: pisani gomolji z veliko okusa

krompir

'La Bonnotte' izvira s francoskega otoka Noirmoutier in po vsem svetu velja za enega najboljših krompirjev. Gomolji z rumeno lupino in svetlo rumenim oplodjem, ki so pretežno namenjeni kuhanju, so dobri kot krompir v oblicah, slan krompir ali krompirjeva solata.

krompir

'Odenwälder Blaue' so vzgojili leta 1908. Regionalna specialiteta preseneča s temno modro lupino in skoraj snežno belo notranjostjo. Mokasta sorta je idealna za rahli pire in fine krokete.

krompir

'Violetta' (nekoč 'BlaueElise') je donosna, vsestransko uporabna nova sorta z močnim krompirjevim okusom. Postrezite svojim gostom vijoličasto-modro krompirjevo solato ali moder krompir v oblicah z zeliščno skuto.

krompir

'Bamberger Hörnchen' pogosto zamenjamo z drugimi sortami v obliki prstov, kot je francoski delikatesni krompir 'La Ratte'. Izvirnik prepoznamo po sveto rožnati lupini.

krompir

'Rote Emmalie' spada med redke sorte z lepimi svetlo vijoličastimi cvetovi, rdečo lupino in skoraj povsem rožnato rdečim oplodjem. Posebno okusno za pripravo svaljkov in krompirjevega praženca.

krompir

'Blue Salad' izvira iz Škotske in cveti nebeško modro. Lupina in oplodje krompirja za solato in peko sta temno vijoličasta.

Moj lepi vrt - MAREC 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAREC 2015