Lantana, poletna cvetnica s svojim navdušujočim prelivanjem barv skoraj dnevno poskrbi za nova presenečenja.

Če bi po nakupu rastlin najraje odnesli domov pisan potpuri iz mnogih žarečih poletnih barv, vas bodo lantane (Lantana camara) gotovo razveselile! Socvetja priljubljene posodovke skrbijo za nenehno spreminjajoči spektakel, kajti barva posameznih cvetov se spreminjajo neutrudljivo. Popki se vedno odpirajo od zunaj na notri, tako da zadnji popki v notranjosti socvetja ravno vzcvetijo rumeno, medtem ko se drugi cvetovi proti zunanjemu robu s starostjo predstavijo v močni oranžni barvi.

lantana

Obstajajo sorte, pri katerih je barvni ovoj manj izrazit in delujejo skoraj enobarvno. Lepotica iz tropskih krajev Srednje Amerike razvije svoje polno cvetno razkošje le na soncu. Kot lepo visoko debelce ne privlači le naših pogledov od maja do septembra, ampak tudi čebele in metulje. Raščave sorte z dolgimi poganjki vse bolj kompaktne nadomeščajo sorte, ki ostanejo majhne. Najbolje jih je mogoče kombinirati z drugim cvetjem v loncih. Tako kot večina eksotov, ki imajo radi toploto, tudi posodovka zime noče preživeti zunaj, ampak v zimskem prebivališču, v katerem ne zmrzuje.

Lantana dokazuje svojo trpežnost v vlažnih in toplih območjih Južne Amerike ali Avstralije, kjer se kot uvožena rastlina močno razširi na pašnikih in v gozdovih, na vrtovih pa je deloma celo prepovedana. Te nevarnosti v našem podnebju ni, zato lahko lepotica v loncu po mili volji naše poletne terase spremeni v pisane cvetoče oaze.

Beate KollatzKaj pravi strokovnjakinja?

Sonce je nujno!

Na kaj je treba paziti, da lantane bujno cvetijo?

Za balkonske in terasne rastline, ki ne zahtevajo veliko nege, je najpomembnejše sončno rastišče. Ker pri nas niso prezimne, jih je najbolje saditi v lonce. Lonci naj bodo tako veliki, da jih v poletni sezoni ni treba presajati. Da lahko razvijejo polno razkošje cvetov, jih je treba dovolj gnojiti – tedensko s tekočim gnojilo ali z dolgo delujočim gnojilom, ki ga na začetku sezone zmešamo v zemljo.

Je potreben oblikovalni rez?

Rastlin, ki jih kupite maja, ni treba obrezati. Poleti lahko odstranite odcvetela socvetja, kar spodbuja novo tvorbo cvetov. Uporabite ostre škarje, ker poganjki olesenijo.

Kako jih prezimimo?

Najbolje na svetlem in zračnem pri približno 10 °C. Odvisno od svetlobnih in temperaturnih razmer rastline odvržejo liste. Zemlja se ne sme popolnoma izsušiti. Ob začetku novega poganjanja marca/aprila poganjke skrajšajte na 10–15 cm, da se tvorijo krepki mladi poganjki; stari poganjki cvetijo lenobno. Spomladi jih presadite.

lantana, razmnoževanjeLahko razmnoževanje

Lantane je mogoče zelo dobro razmnoževati s potaknjenci. Spomladi odrežite 10 cm dolg konec poganjka pod listnim vozlom in odstranite spodnje liste. Da se čim hitreje tvorijo nove korenine, mesto prereza namažite s prahom za zakoreninjenje.

Nato jih posadite v majhen lonec z zemljo za vzgojo in jih rahlo zalijte. Protona avba iz folije zadržuje vlago. Ko se že tvorijo korenine in novi poganjki, jih presadite v večji lonec. Če odrežete konce poganjkov, spodbudite razvejitev.

Moj lepi vrt - JULIJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JULIJ 2014