Paradižnik, ki zori na soncu, aromatične kumarice in pikantna paprika vabijo k sladkanju. Tudi majhni jajčevci, ki ne zahtevajo veliko nege, in bučke rodijo brez premora. Veselite se bogate letine.

Plodovno zelenjavo je presenetljivo lahko vzgajati. Ker je vse več privlačnih in okusnih sort, ni čudno, če vrtnarji na gredah in balkonu razvijejo pravo zbirateljsko strast. Gojitelji imajo skoraj vsako leto pripravljeno drugo presenečenje.

Bučke so bile nekoč zelene in podolgovate. Pri sorti 'Soleil' zlato rumeni plodovi kot za stavo žarijo  z velikimi cvetovi. Bio vrsta 'Rheingold' ima trda semena, torej lahko posušimo nekaj jeder in iz njih vzgojimo lastne rastline. Ravno mladi plodovi so aromatični in nežni, tako da se kuhanju ne odpovedo le tisti, ki se navdušujejo za surovo hrano, in jih kar naribajo v solato.

rumene bucke

Tudi jajčevci si ustvarjajo kariero kot okrasna zelenjava. 'Ophelia', miniaturni jajčevec z vijoličastimi plodovi, velikimi kot pest, vijoličastimi cvetovi in žametnimi listi obrodi v sadilni posodi na terasi veliko prej kot tradicionalne sredozemske sorte. Nove različice so idealne za hitro poletno kuhinjo. Ker plodovi vsebujejo malo grenčičnih snovi, si lahko prihranimo običajno soljenje in mirovanje.

jajcevec

Pri kumaricah so dolgo poznali le kumarice za vlaganje, ki uspevajo na prostem, ali zahtevne solatne kumarice za majhen rastlinjak. Miniaturne kumarice, kot sta 'Printo' in 'Ministars', uspevajo v velikih loncih na terasi ali na sončni gredi. Deset do 15 centimetrov dolgi plodovi vabijo s tanko, gladko lupino in finim, blago-aromatičnim oplodjem, v katero lahko ugriznemo, in so idealni za popoldansko malico. Sorte, ki so cepljene na bučo, so posebno tolerantne do mraza.

kumarica

Feferoni in paprika s koničastimi ali okroglimi stroki imajo veliko okrasno vrednost. Ker so tudi plodovi posamezne rastline zdaj bolj, zdaj manj pekoči, se jih je treba lotiti previdno. Sladke, aromatične sorte, kot je 'Pantos' ali 'Daisy', zagotavljajo varno sladkanje in so všeč tudi otrokom.

paprika

Pri negi skoraj ni razlike med plodovno zelenjavo, ki ima rada toploto: vse vrste zahtevajo rahlo, humusno zemljo za grede in lonce, bogato s hranilnimi snovmi, sončno mesto, zaščiteno pred vetrom, in redne odmerke vode. Na prosto smejo šele sredi maja, ko je že mimo nevarnost poznih zmrzali.

paradajzki

Dodatno gnojenje z gnojilom za paradižnik ali zelenjavo v času glavne rasti zagotavlja stalno obiranje. Vendar ga dozirajte varno, ker če ga odmerite preveč, rastline tvorijo veliko listov, vendar poženejo manj cvetov in plodov.

Moj lepi vrt - MAJ 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2013