Zelenjavo iz lastne pridelave lahko imate tudi brez vrta! Koktajlski paradižniki, paprika, jagode in druga zelenjava, ki so vzgojeni posebno za gojenje v loncu, bogato obrodijo in uspevajo celo na majhnem mestnem balkonu.

Praktično je, če koktajlski paradižniki zorijo v bližini ležalnika in češnjevo rdeč rajski plod ali dva udobno lahko prideta neposredno iz roke v usta.

Ob hišni steni stojijo lonci z rdečo papriko, ki tvorijo čudovit kontrast k temnim jajčevcem poleg zelenih miniaturnih kumaric na balkonski ograji. V obešanki nad mizo bingljajo jagode in rdeči ribez v sadilnem koritu ob strani je hkrati zaščita pred pogledi in namenjen sladkanju.

solata

Prednosti, da zelenjavo, ki ima rada toploto, vzgajajo v mobilnem kuhinjskem vrtu na zaščitenem balkonu ali na sončni terasi namesto na gredi, niso prepoznali le izkušeni ljubiteljski vrtnarji; vrt za sladkanje v loncu je moden tudi v mestu.

Raimund Schnecking, vrtnarski inženir in strokovnjak za zelenjavo pri gojitelju zelenjave Volmaryju, ve, zakaj: "Nič ni bolj preprosto in bliže kot vzgoja sadja in zelenjave na balkonu in terasi. V velikih loncih rastline uspevajo brez težav, nadležno okopavanje in pobiranje plevela odpade!" Celo sladokusci brez zelenega palca ne morejo narediti veliko narobe, nasprotno: če pozabite zaliti, je to lahko celo prednost. "Zalivalni stres pri paradižnikih pripelje do še bolj aromatičnih plodov," pravi Raimund Schnecking.

vrt zalivanje

In drugi nasveti za nego? "Posode za sadne in zelenjavne rastline naj ne bi bile manjše od premera 30 cm, sicer jih je treba preveč zalivati. Sadite v navadno zemljo za rože in enkrat tedensko dodajte tekoče gnojilo za balkonske rože."

Zdaj povsod ponujajo predvzgojene sadne in zelenjavne rastline, da si prihranimo sejanje spomladi. Pomembno je, da razlikujemo pravo balkonsko zelenjavo in okrasno zelenjavo za lonce. To večinoma prodajajo že s plodovi, raste kompaktno in krasi vsako balkonsko korito, vendar po prvem obiranju ne tvori več plodov.

jagode

Prava balkonska zelenjava pri nakupu večinoma še nima plodov in raste nenehno naprej, torej vedno daje nov pridelek. Za oboje velja, da je treba kupljene sadike čim prej posaditi. Ker oči tudi jedo, ustvarjalnost pri izboru sadilnih posod ne pozna meja. Od nakupovalne torbe do tetrapaka – zdaj je kuhinjski vrt pisan!