Blagi listi in hrustljave žile odlikujejo zgodnje solate. Pri sejanju in sajenju izbirajte med tradicionalnimi in aromatičnimi novimi sortami.

Nežni listi in masleno-aromatična, bleščeča površina listov so tipični za mnoge tradicionalne glavnate solate. Zato jo upravičeno imenujemo „maslena glavnata solata". V nasprotju z robustnimi, večinoma kodrastimi berivkami s trdimi listi glave po obiranju hitro ovenijo. Na vrtu to ne igra velike vloge, kajti že zaradi vitaminov jih poberemo z grede šele malo pred pripravo.

Zgodnje sorte na prostem, kot je 'Maikönig', so v prodajalnah že več kot 100 set in med ljubiteljskimi vrtnarji še danes priljubljene. To velja tudi za 'Merveille des quatre Saisons' ('Wunder der vier Jah­reszeiten'), masleno solato, ki jo je leta 1880 prvi ponudil francoski trgovec s semeni. Pri vzgojji novih sort so bile dolgo v ospredju odpornost priti glivicam pepelaste plesni in zahteve trgovine. Rezultat tega so bile 'solate za vse vremenske razmere' z grobimi, usnjatimi listi. K sreči zdaj ne stavijo na mehkost le bio gojitelji.

gw

Sorte za zgodnje pridelovanje, kot je 'Rolando', predvzgojijo na svetlem mestu, toplem največ 18 °C. Pri toplejši predkulturi semena klijejo počasneje ali pa sploh ne klijejo. Ker solate spadajo med kalivce na svetlobi, je treba semena pokriti z največ 0,5 cm debelo plastjo fine zemlje. Konec marca jih lahko sejete neposredno na gredo (razdalja med vrstami 25–30 cm). Ugodna so ilovnata, humusna in apnenčasta tla.

hf

Zgodnje sorte večinoma tvorijo majhne glave, zato zadostuje, da rastline posadite v vrste v razdalji 25 cm. Poletne solate potrebujejo nekaj več prostora. Če do jeseni želite obirati svojo solato, posejte na novo takrat, ko sejanci prejšnjega posevka poženejo prve zelene liste. Za poletno pridelovanje izberite sorte, ki so odporne na vročino in poženejo pozno, kakršna je 'Brauner Trotzkopf' (Rjavi trmoglavec). Ime ni naključje, v vrtnarskem časniku iz leta 1879 je mogoče prebrati: ... dolgo časa kljubuje visokim stopinjam.

jz

Od setve do obiranja mine 8–14 tednov. V glavnem obdobju rasti je pomembna enakomerna oskrba z vodo. Pomanjkanje hranilnih snovi je mogoče opaziti na trdih listih. Odmerek komposta pri pripravi grede praviloma zadostuje, visoko potrebo glavnate solate po kaliju bio vrtnarji pokrijejo z razredčeno gnojnico iz gabeza, ki jo vsakih 14 dni dodajo vodi za zalivanje.

Pisana greda z različnimi glavnatimi solatami in berivkami zagotavlja pridelek za več tednov. Poletne solate tvorijo večje glave kot spomladanske sorte, zato je priporočljiva razdalja med rastlinami 30–35 centimetrov. Luknje, ki nastanejo med pobiranjem solate, lahko od junija zapolnite s hrustljavo ledenko.

jzi

Avba iz umetne snovi ščiti mlade solate pred dežjem, vetrom in mrazom. Pred požrešnimi golimi polži jih lahko obranite, če robove potisnete približno 2 cm globoko.

bx

Pomembno: v sončnih dneh avbe odstranite, da se rastline prezračijo. Mreža za zaščito pred pogledi preprečuje, da bi kosi sveže posajeno solato med brskanjem po deževnikih znova izkopali. Vendar pazite na to, da ptiči ne pridejo pod mrežo.