Zelišča z aromatičnimi listi in užitnimi cvetovi se kažejo kot popolni partnerji in prinesejo spremembo na zelenjavno gredo. Kdor pozna najpomembnejša pravila, ne potrebuje zapletenega načrtovanja.

Vsestranski kuhinjski vrt je veselje za oči in usta. Dobro je, da skoraj vso zelenjavo, zelišča in rože lahko brezskrbno kombiniramo med seboj. Tako kot v življenju so sosedi večinoma prijazni drug do drugega ali se vsaj pustijo pri miru.

Po pravilu kolobarjenja naj bi med zelenjavo in zelišči iz iste rastlinske družine načeloma upoštevali večletno pridelovalno razdaljo in hkrati pazili na različno potrebo po hranilih za rastline, ki potrebujejo malo, srednje veliko in veliko hranil. Ravno na majhnih vrtovih je to težko uresničiti in zlahka izgubimo pregled.

Pionirka mešane kulture Gertrud Franck je pred dobrimi 30 leti razvila metodo, ki brez težav usklajuje mešano kulturo in kolobarjenje: površino razdelite v grede z razdaljo 50 cm, nato posejte špinačo. V vmesne vrste vedno izmenjaje in s kritičnim pogledom na zelo ozke družinske vezi posejte ali posadite vso preostalo zelenjavo, na primer korenje, grah in zelje.

Preden glavne kulture zasedejo svoje mesto, v vrstah s špinačo odrežite vse, kar ni bilo pobrano, ostanki ostanejo kot plast mulča na gredi. V naslednjem letu vse kulture prestavite za vrsto. Ker pri tem zamenjajo mesto tudi vrste, ki potrebujejo veliko hranil in ki so skromnejše, si tla lahko opomorejo in so nasledniki povsem preskrbljeni.

Veliko zelenjave spodbuja medsebojno rast ali se varujejo pred boleznimi in škodljivci. Zelišča in podornine so pri tem prav posrečene. Bazilika ščiti kumare pred pepelasto plesnijo, koriander prežene kapusove beline, začimbna žametnica drži v šahu koreninsko ogorčico in rumena gorčica pokvari tek grahovemu zavijaču.

Znanstvene raziskane so bile do zdaj v glavnem poljedelske kulture, na primer koruza in fižol. Večina nasvetov za mešano kulturo temelji na praktičnih izkušnjah ali jih odkrijejo vrtnarji, ki radi eksperimentirajo. Torej, zakaj ne bi sami poskusili, kaj je všeč in tekme. Naša razpredelnica (glejte desno) daje dodatne pobude!

Kako pravilno saditi? Mešana kultura glede potrebe po hranilih

Vsa zelenjava in zelišča, ki so zapisala v isti alineji, se dobro dopolnjujejo na gredi.

Potrebujejo veliko hranil
  • Brokoli, glavnata solata, kodrasti kapus, brstični ohrovt, krompir, pastinaki, peteršilj, por, ognjič, zelena
  • Paradižnik, jajčevci, bazilikam boreč, začimbne žametnice, česen, novozelandska špinača, bučke
  • Buča, gomoljni koromač, sladka koruza, nizki visoki fižol (Potrebuje malo hranil, vendar je dober partner za koruzo.)
  • Krompir, fižol, koper, kapucinček, ognjič, poletni ohrovt, kumina, sladka koruza
Potrebujejo srednje veliko hranil
  • Kitajsko zelje in Pak Choi, fižol grmičar, koper, rezana zelena, peteršilj
  • Gomoljni koromač, grah, motovilec, kumare, žajbelj, solata cikorija (cikorija, endivija, radič)
  • Koleraba, fižol grmičar, grah, korenje, por, špinača, cikorij
  • Paprika in feferoni, bazilika (enoletna grmasta bazilika), začimbna žametnica, ognjič
  • Majska in jesenska repa, fižol grmičar, endivija, motovilec, koper, grah, blitva
  • Blitva, bazilika, fižol grmičar, koleraba, kapucinček, korenje, redkvice in redkve, čebula
  • Korenje, grah, koper, kamilica, česen, koriander, drobnjak, čebula
  • Rdeča pesa, fižol grmičar, šetraj, krebuljica, česen, koleraba, čebula
  • Solata (glavnata, berivka, romana), fižol, grah, koromač, kumare, koleraba, korenje, redkvice in redkve, rdeča pesa, gadnjak, čebula
  • Gadnjak, koleraba, por, cikorija, čebula
  • Beluši, koper, koleraba, glavnata solata, berivka in rezivka, koriander
  • Špinača, fižol, šetraj, boreč, kitajsko zelje, zgodnje zelje in koleraba, pastinaki
  • Cikorija, gomoljni koromač, nizki in visoki fižol, korenje, kapucinček
  • Čebula, šetraj, koper, jagode, motovilec, kamilica, korenje, rdeča pesa, gadnjak, solata cikorija (endivija, cikorija)
Potrebujejo malo hranil
  • Fižol grmičar, šetraj, endivija,, korenje, redkvice
  • Bob, korenje, ognjič, rdeča pesa, špinača
  • Motovilec, jagode, koleraba, por, čebula
  • Grah, koper, koromač, rumena gorčica, kumare, korenje, redkvice in redkve
  • Motovilec, jagode, koleraba, por, čebula
Izogibajte se spodnjih kombinacij

K sreči je le malo zelenjave in zelišč, ki se ne prenesejo. To je jasno pri baziliki in majaronu, predvsem majaron pri tem vidno hira. Krompir in paradižnik sta enako dovzetna za plesen, zato ju posadite daleč narazen, sicer se poveča tveganje za pojav bolezni. Vzajemni odpor med paradižnikom in kumarami se lahko opazi pri pomanjkljivem cvetenju. Ni dobra zamisel posaditi grah poleg pora ali čebule, tudi pri solati in zeleni ali zeleni in sladki koruzi je priporočljiva razdalja.

Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015