Ko na zelenjavni gredi raste le malo stvari, zelje in družba dosežeta vrhunec. S pobiranjem lahko počakate in postopoma uživate v listih, rozetah in debelih glavah.

Za prednika vseh zeljnih vrst velja divje zelje (Brassica oleracea). Rastline je še danes mogoče najti na skalnatih odsekih obale na Helgolandu, ob Severnem morju, francoskem Atlantiku in severnem Sredozemlju. Iz njega so nastale različne gojene oblike z blagimi listi, hrustljavimi brsti in debelimi popki.

Koničasto zelje spada med specialitete pozne jeseni, predvsem sloviti Filderkraut z do pet kilogramov težkimi glavami, nežnimi listi in ozkimi listnimi žilami. Če ga na fino naribate, posolite in skuhate brez mlečno-kislih dodatkov, nastane nežno kislo zelje.

Ohrovt je manj občutljiv za mraz kot belo ali rdeče zelje. Preizkušene sorte, kot je 'Winterfurst 2', se vzgajajo tradicionalno kot ohrovt za prezimovanje. Od zgodnjega ali poletnega ohrovta se loči s temno zelenimi, močno mehurjasto valovitimi listi. Nasvet: v toplih poznojesenskih dneh glave še vedno rastejo. Z osipavanjem se utrdijo, hkrati pa se prepreči, da bi nežne fine korenine zmrznile.

Krmni ohrovt je še najbolj podoben divjemu zelju. Gojene sorte so bistveno višje in bolj ali manj močno nakodrane. Poznavalci imajo raje srednje do zgornje liste, medtem ko skoraj gladko zelenje, ki raste v spodnjem delu stebla, zavržejo. Pobiranje kodrastega kapusa se začne oktobra. Krmni ohrovt, ki izvira z juga, je dobrega okusa tudi brez učinkovanja mraza in ga cenijo vsi, ki imajo radi manj močnate jedi. V hladnejših pokrajinah je priporočljiva zimska zaščita. Krmni ohrovt vsebuje največ vitamina C od vseh vrst zelja. Ne kuhajte ga predolgo in ne pogrevajte ga večkrat.

Pri ohrovtu so popki, ki so videti kot drobcene zeljnate glave, gosto priraščene v zalistjih debelega stebla. Najboljšega okusa so od dva do tri centimetre veliki primerki. Vsaka trajnica daje 20–40 takšnih rožic. Tako kot za glavnato in listnato zelje velja, da je treba za bogato letino dobro zalivati in gnojiti med glavno rastjo. Nujno izpustite odstranjevanje listov ali vrhov, kar se še pogosto počne. S tem so popki brez zaščite in izpostavljeni vetru in vremenu, ovojkovi listi postanejo lisasti in čiščenje rožic je zelo dolgotrajno.

Najboljše sorte ohrovta in zelja

Zelje je treba pobrati pred začetkom zime. Če glave pustite predolgo na gredi, imajo lesnat okus. Glavnato zelje se lahko dobro skladišči in v hladnem prostoru ostane sveže več tednov.

Mreža za zelenjavo preprečuje, da bi ga napadli škodljivci, kot je kapusov belin ali kapusova muha. Ker slana, ki zmrzne na zelju, tvori izolirno plast, so tudi še ne povsem zrele rastline dovolj zaščitene.

Toskanski kodrasti kapus je manj odporen proti mrazu kot robustni krmni ohrovt. Mehurjaste, palmam podobne previsne liste lahko pripravite kot špinačo.

Koničasto zelje 'Kalibos', križanec med rdečim in koničastim zeljem, po zaslugi nežnih listnih žil ne tekne le kot naribano in dušeno kislo zelje, ampak je slastno tudi kot surova solata, bogata z vitamini.

Zeljne glave, ki jih poberete s štorom, lahko daste v zemljo na topli gredi. Tako bodo več tednov ostale sveže in hrustljave. Glave lahko obesite na vrv v hladni kleti. Ovenelih listov ne odstranite, ker delujejo kot naravna zaščita pred izparevanjem.

Ostanke letine temeljito izkopljite skupaj s koreninami in jih v primeru suma, da so jih napadli škodljivci in bolezni, ki so v tleh in kakršni so kapusov rilčkar ali golšavost, ne kompostirajte, ampak zavrzite.

zelje

Zimski ohrovt brez škode preživi rahel mraz. Zamrznjenih glav se ne dotikajte.

Por in zelje sta popolna partnerja v mešani kulturi in dobro gresta skupaj tudi v kuhinji.

Poseben brstični ohrovt 'Petit Posy', angleška sorta iz krmnega in brstičnega ohrovta, tvori odprte rožice s kodrastimi listi. Nasvet: dušite jih le malo, da obdržijo obliko in okus.

Brstični ohrovt 'Rubine' z vijoličastimi stebli in listnimi žilami je paša za oči na kuhinjskem vrtu. Rožice rastejo počasi in na steblu stojijo daleč druga od druge. Popki sorte 'Red Ball' se v hladnejših temperaturah prav tako obarvajo rdeče vijoličasto.

Moj lepi vrt - NOVEMBER 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - NOVEMBER 2015