Žuboreča voda zveni kot glasba v naših ušesih na najljubšem mestu na terasi ali vrtu. Klasičen ali sodoben: kateri model pristaja k vašemu slogu?

Ni nujno, da ima stenski vodnjak praktično funkcijo, da postane najljubši kos na poletnem vrtu. Že njegovo nežno žuborenje pomirja dušo in že drobne vodne kaplje, ki padejo na kožo, nam podarijo občutek svežine.

Zanesljivi materiali za vodnjake, ki so v nenehnem stiku z vodo, so kamen, žlahtne kovine, aluminijeva litina in kakovostne umetne snovi.

Bruhalniki, izdelani po starih predlogah, kot so veličastne levje glave, leteče ribe ali mitološka pravljična bitja, pridejo najbolje do izraza v kamniti izvedbi. Lahko si jih predstavljamo na romantično začaranem vrtu, na klasičnem rožnem vrtu ali v podeželsko oblikovanem refugiju. Če ste svoj vrt uredili v arhitektonskem slogu z jasnimi linijami in strukturami, najdete v legiranem jeklu, cinku ali gladko brušenem kamnu sodobne, elegantne materiale za vodnjake. Posamezni elementi stenskega vodnjaka, ko so stela ali steber, bruhalnik in prestrezna kotanja, so lahko narejeni iz različnih materialov, vsekakor pa je treba paziti na skladno skupno podobo.

stenski vodnjak

Zmogljiva črpalka je neizogibna za nenehno kroženje vode. Obnesle so se potopne črpalke, ki opravljajo delo pod vodo. Skrbijo za to, da se voda iz prestrezne kotanje znova prenese gor do izvira. Zmogljivost črpalke in izstopna odprtina odločata o tem, ali voda teče kot nežen potoček, v močnem curku ali kot žuboreč vodomet iz odprtine. Za nežen učinek žuborenja zadostujejo črpalke, ki prečrpajo 15 do 30 litrov vode na minuto.

Če črpalke pri stenskem vodnjaku ni v dobavi, je priporočljivo, da pazite na navodila proizvajalca, kateri modeli so primerni. Pomembno je tudi, da ima črpalka filter za izoliranje grobih delcev umazanije, da bo trajno delovala. Na koncu je treba izbrati le še prave spremljevalne rastline, ki cenijo hladno vlago v bližini vodnjaka.

stenski vodnjak

Preprost vodnjak iz peščenjaka se samoumevno vključuje v suhi zid. Dovod za vodni priključek se skriva zadaj.

stenski vodnjak

Bogato okrašen klasični bruhalnik prinaša brezčasno eleganco na vrt. Narejen je iz kamenine, ki je odporna proti vremenskim razmeram in ohranja izžarevanje ves čas.

stenski vodnjak

V stoječem vodnjaku iz kamna se skrivajo dovodi in utrditev vodne pipe v stebru. Zaradi neposrednega priključka na hišni vodovod je udobno mesto za točenje vode.

stenski vodnjak

Levja glava spada h klasičnim bruhalnikom, ker simbolizira moč mokrega elementa. Najbolje pride do izraza na zidani opečnati steni. V prestrezni kotanji raste pontederij, ki rad stoji v vodi. Zraven rastejo rožnato cvetoča dresen (Polygonum affine), svetlo zelena praprot in modro zelena funkija – vse imajo rade hladno senco.

stenski vodnjak

Voda v širokem curku buči z jeklenega roba sodobnega stenskega vodnjaka. Intenzivnost šuma je odvisna od višine padca in količine vode.

stenski vodnjak

Jasne oblike odlikujejo vodnjak iz lite betonske stene, preprostega medeninastega dotoka in visokega dotočnega korita. Izključno ploski rečni kamni v kotanji vabijo v vročih dneh k nožni kopeli.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2015