Junij je čas, ko nam narava postreže z obilico zdravilnih zelišč in cvetov.

Ti nam bodo pravilno shranjeni pršili še kako prav, ko bo naše telo potrebovalo nekaj naravne spodbude, da ga ohranimo pri zdravju.

Kdaj je primeren čas za nabiranje?

Cvetove (na primer lipe in bezga) nabiramo, ko je vreme primerno – čim bolj suho, saj bodo v tem primeru cvetovi imeli še veliko cvetnega prahu, ki je zdravilen. Vendar pride kakšno leto, ko to enostavno ni mogoče, ker veliko dežuje – v tem primeru jih pač naberemo, ko utegnemo. Obstajajo pa tudi rastline, za katere je vseeno, kdaj jih nabiramo. Med takšne spadata npr. navadna kopriva in čemaž. Snovi so v teh rastlinah stalno prisotne v relativno stalnih koncentracijah.

Prisluhnimo naravi in ji dovolimo, da nam pokaže vse svoje bogastvo, ki se zrcali v tisočih najrazličnejših odtenkih. Zdravilne rastline brez kakršnihkoli sintetičnih ali kemičnih sestavin in dodatkov naredijo čudeže.

Po dišeči bezeg

Najbrž je še najbolj znana uporaba bezga v obliki bezgovega sirupa ali šabese, zanju pa uporabimo bezgove cvetove, ki niso odlični le za čiščenje organizma, ampak pomagajo tudi zniževati temperaturo, blažiti kašelj, preboleti gripo in prehlad ter celo pljučnico in astmo. Bezgove cvetove lahko tudi posušimo in iz njih pripravljamo aromatičen čaj. Bezgovi cvetovi ne delujejo le kurativno, temveč utrjujejo sluznico v nosu in žrelu ter krepijo odpornost proti okužbam. Pripravki iz bezgovih cvetov lahko omilijo tudi napade senenega nahoda, vendar jih moramo uživati vnaprej, že nekaj mesecev, preden se nam seneni nahod pojavi.

bezeg

Za slasten lipov čaj

V juniju skoraj pri vsaki domačiji nabirajo lipovo cvetje, ki ga bodo potem posušili na soncu in ga shranili v mrežaste vreče in posušenega dali na podstrešje, kjer bo počakalo do zime. Lipovo cvetje se največ uporablja za lipov čaj, ki pomaga pri boleznih, ki jih spremlja povišana telesna temperatura. Pomaga znižati temperaturo. Blagodejno vpliva pri prehladnih obolenjih in gripi, odpravlja zasluzenost dihal in z blagim pomirjevalnim učinkom pomaga k boljšemu spancu in  boljšemu duševnemu počutju.

Kopriva – odganjalec pomladne utrujenosti

Pri nabiranju ponavadi iščemo veliko koprivo (ki speče), s prepoznavanjem pa po navadi ni težav. Ker je včasih vseeno težko ločiti med njo in njeno sorodnico, mrtvo koprivo (ki sicer ni strupena, a tudi tako blagodejna za telo ne), si pomagamo z odtrganim steblom – medtem ko ima mrtva kopriva okroglo, je steblo velike koprive štirioglato. Nabiramo jih v velikih količinah – za sušenje, kuhanje, solate in pripravo polivk. Babice so zelo cenile tudi koprivni čaj iz posušenih ali svežih kopriv.

Priprava je preprosta:

zavremo liter vode, ga odstavimo in potopimo vanjo šopek mladih kopriv. Pustimo pokrito 10 minut in odcedimo. Tak čaj velja za edinstvenega odganjalca pomladne utrujenosti in nerazpoloženja, poleg tega pomaga pri vneti ustni votlini,angini, preveliki količini sladkorja v krvi in aftah.

Liza - 22/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 22/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.