Knjige za vrtnarje so nam v tem času še posebej v pomoč, saj nam pomagajo pri sajenju, negi in postavitvi vrta. Pripraili smo izbor nekaterih, ki vam bodo prišli prav v vsaki situaciji.

knjiga Užitni balkonAlex Mitchell: Užitni balkon – The edible balcony

Pozabite na vrtičke in trate ter dvignjene grede; za ustvarjanje lastnega miniaturnega raja užitnih rastlin potrebujete zgolj balkon ali okensko korito.

Alex Mitchell, vrtnarica v mestu z obiljem preizkušenih, uporabnih rešitev za male kose zemlje, vam predstavlja knjigo Užitni balkon, ki vam obljublja hiter in preprost način, kako spremeniti svoj zunanji prostor in uživati v svežem sadju in zelenjavi vse leto.

Naj gre za preprost balkon užitnih rastlin, ki ga uredite konec tedna, ali pa navdihujoče ideje, kako oblikovati vrt iz odpadnih ali predelanih materialov, Alex vam pokaže, kako lahko okrasne in užitne rastline stisnete v katerikoli prostor, ki vam je na voljo, v obilje sijajnosti. Vsepovsod najdemo možne prostore za gojenje – naj bo to majhen balkon ali pa negovana, pokrita terasa s pogledom na obzorje mesta. Ta vaš mali del zunanjega sveta v mestu je bil nekaj, po čemer ste vedno hrepeneli, kjer je opora fižolu in paradižniku staro stojalo za plašče in zelenjava raste med okrasnimi rastlinami ter nam je zagotovljen košček lepote v velikem mestnem vrvežu.

Knjiga opisuje veliko načinov, kako ljudje gojijo hrano več nadstropij više. Vse od vrta na strehi na Manhattnu v New Yorku pa tja do dreves granatnih jabolk, ki rastejo v starih sodih za nafto v Mumbaju v Indiji. Prav tako na hitro pokukamo tudi v prihodnost, ko bo morebiti vsako stanovanje v bloku imelo svoj zid užitnih rastlin.

vrt za sladokusceVirginia Hayes: Vrt za sladokusce - Knjiga o biološkem vrtnarjenju

Knjiga o biološkem vrtnarjenju je za vse tiste, ki jim zdrava, doma pridelana hrana veliko pomeni. V njej so navodila za gojenje zelišč, sadja, zelenjave in celo užitnih cvetov. Bralec se v njej lahko pouči o sajenju v posode, obrezovanju in negi rastlin, pa tudi o tem, kako pobirati pridelek, ga shranjevati in kako doma pridelano hrano uporabiti v kuhinji.

Pridelek, vzgojen doma, bo že na pogled lepši pa tudi okusnejši v primerjavi s tistim s trgovinskih polic, ob tem pa bomo seveda tudi popolnoma prepričani o njegovi kemijski neoporečnosti. S pomočjo te knjige lahko ustvarite svet različnih okusov v lastnem domu.

ekološko vrtnarjenje za vsakogarJerneja Jošar: Ekološko vrtnarjenje za vsakogar

V priročniku boste našli z več kot 200 fotografijami ilustrirane izčrpne zapise in nasvete o ekološkem vrtnarjenju, načrtovanju in ureditvi zelenjavnega vrta, izboru semen, pripravi sadilnih mest in sadik, času setve posameznih najpogostejših zelenjadnic.

Knjiga vsebuje tudi nasvete in recepte o naravnem preprečevanju bolezni in zatiranju najpogostejših škodljivcev, ideje in priporočila za predelavo in shranjevanje najpogostejših zelenjadnic, sadja in cvetlic na zelenjavnem vrtu.

paradižniki z mojega vrtaSlavka Ilich: Paradižniki z mojega vrta

Tudi pri nas ugotavljamo, da je različnih paradižnikov veliko več, kot je veljalo do nedavnega, da sploh niso vsi rdeči ali rumeni in da se razlikujejo tudi po rodovitnosti, uporabnosti in predvsem po okusu.

To spoznanje je spodbudilo Slavko Ilich, da je začela na svojem mestnem vrtičku vzgajati paradižnike z vseh koncev sveta. Najprej 20, nato 30, dokler se v 11 letih ni zvrstilo več kot 150 različnih sort! Nekatere so bile le enoleten poskus, marsikatera pa je ostala stalnica. V bogato ilustriranem priročniku, prvem tovrstnem pri nas, je v posebnem poglavju po barvah podrobneje predstavljenih 82 bolj zanimivih sort paradižnikov.

naravno in varčno vrtnarjenjeMartin Staffler: Naravno in varčno vrtnarjenje

Strokovnjak za urejanje vrta in fotograf Martin Staffler vam bo pojasnil, kaj je pomembno, ko vrtnarite z omejenim proračunom! Odlični nasveti za varčevanje in številni namigi, kako pametno zasnovati vrt, izbrati primerne rastline in trajnostno vrtnariti.

Navodila po korakih s fotografijami, kako preprosto in za ugodno ceno sami uredite vrt, kako razmnoževati rastline, izdelati okrasje ter ohranjati zdrava tla in rastline brez kemičnih dodatkov. Več kot 450 fotografij.

moj vrt - majhen in čudovitMoj vrt, majhen in čudovit

Se sprašujete, kako majhen kos zemlje spremeniti v oazo zelenja, ki vam jo bodo vsi zavidali? Kako organizirati prostor in zasaditi vse tiste rastline, ki si jih želite? In kako zraven umestiti še peskovnik in gugalnico za otroke?

V resnici je tudi malo zaplato zemlje mogoče preoblikovati v lep, večnamenski prostor. V knjigi boste našli nešteto predlogov za oblikovanje malih, pa tudi tistih malo večjih vrtov ... Zglede, ki jih ponuja knjiga, boste zlahka prenesli na svoj vrt, čakajo pa vas tudi številne rešitve, koristni nasveti in seznami materiala, ki ga potrebujete za načrtovane spremembe. Če vrt šele načrtujete ali se pripravljate na temeljito prenovo: navdušili vas bodo primeri vrtov s tlorisom in alternativnimi ureditvami, med katerimi boste zanesljivo našli rešitev za svojo malo parcelo.

Lisa - 20/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 20/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.