Če boste obesili nekaj preprostih stvari na vrt, boste naredili že veliko. Preverite, zakaj ptice potrebujejo našo podporo in kaj lahko naredimo lastniki vrtov.

Zakaj ptice potrebujejo našo podporo?

Število ptic pevk se je v zadnjih letih korenito zmanjšalo. Hkrati opažamo, da v primerjavi z nekoč leta po zraku veliko manj žuželk. Težko najdejo življenjski prostor v poljedelskih območjih, v katerih veliko uporabljajo pesticide. Če je manj žuželk, ptice nimajo dovolj hrane.

Kaj lahko naredijo lastniki vrtov?

Kdor obesi nekaj preprostih stvari na vrt, naredi že veliko.

  1. Velika rastlinska raznolikost privablja tudi veliko živali: rodna drevesa, grmi, kot so šmarna hrušica, bezeg, dren, grmi z jagodičjem ter trajnice in zelišča, vključno z divjimi zelišči, so idealna mešanica.
  2. Trajnice, ki imajo semena, naj ostanejo do pomladi. Vrste, ki se vračajo, recimo grliček in lišček, se veselijo dragocenega vira hrane.
  3. Kompost je nujen. Privablja črve in žuželke.
  4. Ne uporabljajte nobenih herbicidov in insekticidov.
  5. Pripravite gnezda različnim vrstam.
  6. Postavite krmišča! Če želite pomagati pticam v svojem naravnem vrtu, morate dodajati hrano – in sicer najbolje vse leto.

Kaj in kako naj dodajamo?

Standardni izbor sončničnih semen (črna vsebujejo več maščobe in imajo mehko lupino) in cmoke za sinice dopolnite s semeni (konoplja, proso), arašidi (v posodi za hrano jih srake in veverice ne bodo sunile), jabolki (najbolj priljubljena so razčetverjena), ovsenimi kosmiči, obogatenimi z maščobo, ter energetskimi pogačami s posušenimi žuželkami in gozdnimi sadeži.

Pripravite čim več krmišč na vrtu, ki so varna pred mačkami. Ptice začnite krmiti septembra in jih krmite pol leta.

Če jih krmite tudi pozneje, podpirate ptičje starše med izčrpavajočo vzgojo mladičev. Sicer je dokazano, da dodatno krmljenje poleti ne škodi mladim ptičem. Zaradi dodatnega krmljenja ne bodo pojedli manj žuželk in škodljivcev kot brez krmišč. Če bi bilo v vseh krajih nekaj krmišč čez vse leto, bi se število ptic znova bistveno povečalo.

Moj lepi vrt - DECEMBER 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - DECEMBER 2015