Spomladi se ne veselimo novega poganjanja le mi: brzdajte polže s preprostimi zvijačami in izberite rastline, ki jim ne teknejo.

Oblikovalski nasveti in naravni sovražniki objedanja

Polži najhitreje napredujejo na vlažni in gladki podlagi, ker se premikajo po sluzasti plasti. Če oblikujete grede s prodom, drobirjem ali peskom, živali večinoma držite na razdalji. Posamezne rastline je mogoče zaščititi s krogom iz žagovine, ječmenovega plevela, osebnega granulata ali pepela.

Po dežju je treba zaščitni obroč obnoviti. Visoke grede jim otežujejo pot in izsleditev rastlin: živali zaznajo močno dišečo hrano na 40 cm. Obstajajo visoke grede z vgrajeno zaščito proti polžem. Pod položenimi lesenimi deskami, pod katerimi se živali skrivajo podnevi, jih je mogoče pobrati.

Med najpomembnejše naravne sovražnike spadajo predvsem hrošči, kot je krešič ali mrhar, ali ličinke kresničke in drugi členonožci, ki se prehranjujejo s polžjimi jajčeci ali plazečimi se živalmi. Priljubljeni lovci na polže so jež, nekatere ptice in race. Tudi krastače, žabe, slepci, močeradi in rovke brzdajo nadležne škodljivce rastlin v naravno oblikovanih vrtovih.

S hišico ali brez nje – vsi polži niso škodljivi

Polži s hišico večinoma ne spadajo med škodljivce. Prehranjujejo se pretežno z odmrlimi deli rastlin ali algami. Nekateri celo požrejo jajčeca golih polžev in spadajo med koristne živali. Vinogradniški, progasti in drevesni polž  skoraj ne povzročijo škode v nasprotju z golim polžem.

Ta se je v zadnjih desetletjih močno razširil. Goli polž doživi starost enega leta. Septembra se mladiči izvalijo iz jajčec, prezimijo in se do junija razvijejo v odrasle živali. Na noč premagajo večje razdalje, odrasle živali do 25 metrov. Podnevi se zadržujejo v vlažnih skrivališčih.

Različni ukrepi

proti polžem

Polžja zrna so strup proti polžem in najbolj primerno kemično sredstvo. Posebne učinkovine zastrupijo živali. Strokovna uporaba in natančno odmerjanje sta nujna. Učinkovina železov trifosfat velja za prijazno do okolja in koristnih živali. Alternativni ukrepi pogosto lahko nadomestijo zrna ali pa le občasno sežemo po njih.

okopavanje

Redno okopavanje zgodaj in pozno spomladi spravi polžja jajčeca na površino, kjer se izsušijo ali jih ptice pojedo.

sadike

Rastlinske ovratnike iz umetne snovi uporabljamo na zelenjavnem vrtu. Sadike imajo možnost, da zrastejo.

ograja

Ograje za polže z upognjenimi robovi, čez katere živali ne morejo splezati, lahko postavimo okrog posebno ogroženih gred. Naprodaj so ograje za polže s slanim žlebom ali električno zaščito.

Nadaljnji ukrepi: živali lahko privabimo (tudi s sosednjih vrtov) s pivskimi pastmi ali magneti za polže, kot so žametnice, in jih potem odstranimo. Tudi uporaba nematodov in rastlinskega tonika iz izvlečka jetrnjaka, česna ali semen Neem zmanjšuje objedanje rastlin. Obnesla se je kombinacija več zatiralnih metod.

Priljubljene gredne rastline, ki polžem ne teknejo

Povsem brez zatiralnih ukrepov lahko shajamo na vrtovih, na katerih rastejo le takšne rastline, ki polžem manj teknejo. Mednje spadajo vrste z dlakastimi, trdimi ali bodičastimi listi in aromatičnimi sestavinami. Izjeme potrjujejo pravilo tudi tukaj.

Za varne pred polži veljajo poleg vrst na fotografijah spodaj tudi orlica, jetičnik, teloh, spominčica, plavica, mleček, volnati čišljak, preobjeda, naprstec, bradati klinček, veliki zvonček, modra čebulica, šmarnica, hrušica, potonika in hortenzija. Trave in praproti so popolnoma varne pred polži.

Homulica

(Sedum telephium)

homulica

Mesnati listi. Večina homulic je varna pred polži.

Maslenica

(Hemerocallis)

maslenica

Dolgi, ozki, travasti listi, na splošno zelo odporna proti škodljivcem.

Sivka

(Lavandula)

sivka

Aromatičen vonj, rahlo dlakasti listi.

Svetlin

(Oenothera)

svetlin

Robustni listi, trdna stebla, eterična olja.

Vrtnica

(Rosa)

vrtnica

Trdi listi, trnasta stebla.

Krvomočnica

(Geranium)

krvomočnica

Večinoma dlakasti listi, raščava.

Plahtica

(Alchemilla)

plahtica

Dlakasti listi, raščava.

Vrtna kresnica

(Astilbe)

vrtna kresnica

Peresasti listi, robustna.

Funkija

(Hosta 'Big Daddy')

funkija

Sorta, varna pred polži, schneckensichere Sorte, 'Bue Angel', 'Cherry Berry' .

Moj lepi vrt - MAREC 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAREC 2015