Nove sorte, ki so odporne proti glivicam, najbolje uspevajo na gredi ali dajejo zanesljivo letino v loncu na terasi. Na zaščitenem mestu ostanejo tudi zanesljive sorte dolgo zdrave in dajejo okusne plodove.

Lastniki vrta si težko predstavljajo, da bi se odpovedali lastnemu paradižniku, čeprav je v zadnjih letih rjava gniloba močno skalila njihovo veselje. Na balkonu ali v rastlinjaku mnoge sorte niso več varne, ker se glivica vse bolj širi. Tudi nove odporne sorte niso popolnoma imune, prizadeti so pogosto le starejši listi, plodovi ostanejo zdravi in okusni, rastline pa veselo rastejo naprej.

Divji paradižniki, kot je 'Golden Currant' ali 'Rote Murmel', so po naravi zelo odporni – pravzaprav idealni, vendar so plodovi veliki le kot frnikole. In ravno nekoč priljubljene, še vedno izvrstne sorte, kot je 'Coeur de Boeuf', so slabo odporne na povzročitelje in nujno potrebujejo streho nad glavo. Bio sorte, kot sta 'Prima-bella' in 'Primavera', se obdržijo tako na njivi kot na gredi. Veliko let so jih uspešno testirali na različnih rastiščih.

Tudi robustnih sort naj ne bi sadili na prosto pred sredino maja, priporočajo strokovnjaki. Če je svetlih mest premalo, potrebne rastline predvzgojimo šele marca, sicer se tiskajo na okenski polici in rastejo preveč v dolžino.

Še nasvet: pri sajenju naj poteka prvo socvetje naravnost gor. Dozorevanje plodov se lahko pospeši, če liste odstranimo do spodnjega soplodja. Pri paradižnikih na prostem se nujno odpovejte še pogostemu vršičkanju. Pozno poleti odrežite le socvetja na konicah poganjkov. Njihovi plodovi jeseni že tako ali tako ne dozorijo.

Zalivanje in gnojenje zahtevata izostren čut. Če rastline preveč zalivate ali gnojite, tvorijo več listov kot cvetov, donos in okus pa sta slaba. Preprostega recepta ni. Potreba se spreminja glede na vrsto tal. Ilovnata zemlja lahko skladišči veliko vode, na peščenih tleh se z dragoceno mokroto odplakne tudi veliko hranilnih snovi. Gojitelji paradižnika priporočajo poskus: rastlino ali dve oskrbite z malo vode in gnojila, druge pa bogato. Tako boste ugotovili, v kakšnih razmerah zraste veliko aromatičnih plodov. Ker to tako kot pri pravem poskusu zahteva redno poskušanje, si poleg veselja do eksperimentiranja zagotovite tudi zadovoljstvo s sladkanjem.

sadline vreče

Sadilne vreče so poceni in v njih je prostora za dva do tri nizke palične paradižnike, kot je 'Trixi'. Zemlja je pognojena. Šele po nekaj tednih, ko so prvi plodovni nastavki vidni, je treba prvič dognojiti z organskim gnojilom za zelenjavo.

paradižnikova semena

Paradižnikova semena ostanejo kaljiva približno štiri leta, če jih skladiščimo na hladnem in suhem mestu. Sejemo jih v plitve sklede z zemljo za vzgojo in močne sejance pozneje posadimo v posamezne lonce s premerom 10 cm.

Kako uspešno gojiti paradižnike na prostem?

Zakaj paradižnike vse pogosteje napade rjava gniloba?

Povzročitelj se širi z vetrom in dežjem. Nekoč smo poznali le eno različico, zdaj so se razvile agresivnejše oblike. Zaradi tega je težavno predvsem pridelovanje tradicionalnih sort. Nekatere vrtnarije skušajo vzgojiti nove, odporne sorte, posebno za pridelovanje na prostem.

Kaj odlikuje te sorte?

'Primabella', 'Primavera', 'Resi' in 'Dorada' z rumenim mesom imajo trdna semena in so zelo odporne proti povzročiteljem glivičnih bolezni. Poleg tega so na različnih rastiščih pokazale, da tudi z manj gnojenja in brez stalnega zalivanja dajejo zanesljivo letino in odlično kakovost plodov. Pri tem šteje predvsem okus.

Se splača pridobiti semena najljubših sort?

Vsekakor, da pa rastline ostanejo zdrave tudi v naslednjem rodu, se razvijajo optimalno ter poženejo veliko cvetov in plodov, je tako kot pri vsaki ohranitveni vzgoji pomembna nenehna selekcija iz čim večjega števila rastlin. To na manjših hišnih vrtovih pogosto ni izvedljivo. Zato je treba vsaj vsakih nekaj let kupiti nova semena.

Nove slastne sorte paradižnikov

paradižnik

Grmasti paradižnik, kot je 'Pendulina Orange' ali 'Ida Gold', je izvrsten za sadilne zaboje in obešanke.

paradižnik

Črni paradižnik, na primer 'Indigo Rose', 'Russische Schwarze' ali 'Black Cherry', ima trdo lupino in aromatičen, rahlo kisel okus.

paradižnik

'Banana Legs' spada med stare sorte. Rumeno zeleno črtasti plodovi s tanko lupino so okusni na pici in v solati.

paradižnik

'Yellow Pearshaped' zori zgodaj in ima veliko majhnih, hruškastih, sladkih plodov. Najboljši so tik pred polno zrelostjo.

paradižnik

Sorto 'Primabella' so vzgojili posebno za pridelavo na prostem.

paradižnik

'Coeur de Boeuf' zori pozneje. Lupina je tanka, aromatično meso z malo semeni in soka je rahlo mokasto, ko je čisto zrelo. To je izvrstno, ker potem ostane pica hrustljava.

paradižnik

Divji paradižnik 'Golden Currant' daje zelo aromatične plodove, velike kot češnje. Ne redčite ga, pustite, da se rastline preprosto bohotijo.

paradižnik

Čokoladni paradižnik se imenujejo sorte, kot je 'Sacher', ki imajo bleščečo, temno rjavo lupino.

Preberite še: Okusno iz vrta: Raznovrstni paradižniki

Moj lepi vrt - MAJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2015