Poletje je čas, ko mnogo sobnih rastlin prenesemo na prosto. V zimskem in spomladanskem času so bile v sobi, kjer pa niso imele najboljših pogojev za rast, saj so naša stanovanja v večini primerov zelo suha, rastline pa so še iz naravnega okolja navajene na visoko zračno vlago.

Pomanjkanje zračne vlage povzroča, da rastline oddajajo več vode skozi liste. Pogosto se listi zvijajo in odpadajo.

Tako se zgodi, da marsikatera naša rastlina pričaka pomlad v ne najlepšem stanju. Ko se zunaj ogreje, jih prenesemo na prosto, kjer si bodo hitro opomogle. Tiste, ki so izgubile veliko listov, nekoliko obrežemo, da se spet obrastejo, paziti pa moramo, da jih ne izpostavimo neposrednemu soncu, ker ga nekatere ne prenesejo. Redno jih zalivamo in redno dognojujemo.

Posebno pozornost moramo posvetiti pozimi cvetočim rastlinam, saj si morajo te čez poletje nabrati dovolj hranilnih snovi za zimsko cvetenje. Tako ciklamo, ki je odcvetela, postavimo na vrtu pod kakšen grm ali drevo, še bolje pa je, da lonček vkopljemo v zemljo do roba. Redno jo zalivamo, da se listi ne posušijo. Na vrtu jo imamo tako do avgusta, ko je čas, da jo presadimo. Po presaditvi bo bujno pognala najprej liste, nato pa do zime še popke. Pozimi nam bo spet bogato cvetela.

Vitezova zvezda si že od konca maja nabira moči v vrtu. Ker si mora obnoviti zalogo hrane, za bogato zimsko cvetenje, jo redno dognojujemo. Podobno pa ravnamo tudi s kalo, ki v nasprotju z vitezovo zvezdo potrebuje tudi veliko vode, zato jo moramo redno zalivati.

Usambarka nam ostane v stanovanju tudi poleti, saj bi jo zunaj na prostem lahko poškodovalo sonce, nevarna pa sta ji tudi veter in dež. Ker so njeni cvetovi zelo občutljivi, pazimo, da pri zalivanju ne omočimo cvetov. Zalivamo jo vedno zjutraj do osme ure, dokler je rastlina še hladna. Zaradi občutljivih cvetov in dlakavih listov je ne smemo niti rositi, zato v poletnih dneh podobno kot pozimi v njeno bližino postavimo posodo z vodo, ki vlaži zrak v njeni bližini.

Med rastlinami, ki jih vzgajamo v okrasne namene zaradi lepih listov, je fikus takšen, da ga imamo lahko čez poletje zunaj na prostem. Če vam je postal prevelik, ga lahko pomladite. To pomeni, da ga obrežete, porezane poganjke pa uporabite za potaknjence. Ti se lahko ukoreninijo na toplem in svetlem mestu tudi v kozarcu vode.

Difenbahija ima prevelike in preveč občutljive liste, zato je ne prenesemo na vrt. Veter bi jo lahko močno poškodoval. Podobno je tudi pri monsteri, ki je lahko zelo velika.

Na prosto pa lahko prenesete tudi vse ananasovke, paziti morate le na to, da jih postopoma navadite na močnejšo osvetlitev.

Azaleja in kamelija sta grmičasti rastlini, ki ju imamo na vrtu na vzhodni strani. Te smo presadili takoj spomladi, ko smo jih prenesli na vrt, zdaj pa jih redno zalivamo in redno dognojujemo, da bo njihovo zimsko cvetenje spet bogato. Rastline običajno že do avgusta nastavijo cvetni nastavek, zato je pravilna oskrba v tem času zelo pomembna.

Vse sobne rastline tudi v poletnih mesecih redno pregledujemo, da sproti odkrijemo morebitne bolezni ali škodljivce. V poletnem času so jim od škodljivcev najbolj nevarne pršice, od bolezni pa pepelasta plesen. Ob morebitnem pojavu moramo takoj ukrepati, da nam ne naredijo prevelike škode.

Moj lepi vrt - JULIJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JULIJ 2014