Pozno jeseni, ko druga vrtna dela že zdavnaj opravite, lahko naredite kaj dobrega za tla. Malo nege poskrbi za to, da vse rastline dobro prestanejo zimo.

Tla so osnova za harmonično rast rastlin, tako na gredi z okrasnimi rastlinami in vrtnicami, kot na zelenjavnem vrtu. Z malo nege tal tudi sadna drevesa in jagodičje prestanejo mrzel letni čas brez škode.

V naravi ne ostane noben košček zemlje nepokrit dlje časa. Plast mulča varuje tla na vrtu in učinkuje kot izolirna odeja. Kot prekrovni material za okrasne drevnine, jagodičje in trajnice je primeren kakovosten humus iz lubja.

Nasvet: dobro kakovost, preverjeno glede ostankov zaščitnih sredstev za rastline, spoznate po pečatu RAL.

Vrtnice in sredozemska zelišča imajo radi apnenčasto zemljo in ne prenesejo kislih materialov za mulčanje. Primernejše je listje, najboljše je s sadnih dreves, brez ali bukev. Listi lešnikov ali kostanjev, bogati s čreslovino, prav tako učinkujejo kislo in slabo gnijejo.

Zemljo zrahljajte okrog rastlin in osnovo grma, predvsem pa cepljeno mesto pri vrtnicah, osipajte z zrelim kompostom. Spomladi razdelite kompost na gredo ter hkrati dodajte humus in hranilne snovi.

Prekopane zelenjavne grede so sicer videti urejene, vendar se tako zmoti življenje živih bitij v tleh. Če odrežete in obrnete grudo za grudo, preženete živa bitja, ki potrebujejo zrak, navzdol v območje z malo kisika. Vrste, ki živijo v temi, so nenadoma izpostavljene svetlobi in zraku. Življenje v tleh se uredi na novo, vendar traja nekaj časa. Torej velja, da tla prekopljite, vendar le težko, ilovnato zemljo ali če želite urediti novo površino.

Potem mraz zdrobi grobe grude in spomladi zemlja razpade v fine grudice. Na daljši rok je rahlo strukturo mogoče vzdrževati le z veliko humusa v obliki zrelega komposta in z rednim posevkom podornine. Tako tla ostanejo rodovitna tudi brez jesenskega velikega podviga.

Zaščitno odejo iz rastlin ali mulča spomladi odstranite, zemljo globoko zrahljajte in brez težav začnite novo vrtno sezono!

Moj lepi vrt - NOVEMBER 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - NOVEMBER 2013