Najboljši čas za pobiranje šipka je konec septembra, ko se plodovi pasjega, jabolčnega in drugih šipkov obarvajo temno rdeče, vendar so še trdi.

šipek, kisPo prvih hladnih nočeh so še slajši, v mrazu pa mesnat ovoj postane plehek in mokast. Za šipkovo marmelado morate odstraniti jedrca in dlačice v notranjosti.

Šipek, prav tako lahko naberete za pripravo aromatičnega čaja, ki v jesenskem času res prija. Počakajte še nekaj tednov, da se šipkovi plodovi malce zmehčajo, nato jih uberite, narežite na mjhne koščke in posušite.

Aromatičen šipkov kis je hitro narejen: operite eno do dve pesti plodov, čašice odrežite, lupino večkrat zarežite po dolžini in dajte v velik kozarec za vlaganje.

Zalijte s približno 0,75 ml belega balzamičnega kisa, pustite stati od 4 do 6 tednov na svetlem, toplem mestu.

Kis precedite skozi krpo, zlijte v steklenice ter shranite na hladnem in temnem mestu.

Preberite še:

Moj lepi vrt - SEPTEMBER 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - SEPTEMBER 2015