Vrt Zweibrücken, je eden največjih rozarijev na svetu, letos praznuje stoletnico. Navdušil vas bo z velikimi številkami: 50.000 vrtnic, 1.500 rožnih sort, več kot 90.000 obiskovalcev letno. Vrt letos praznuje visok jubilej.

Vrtnice rastejo na gosto ob vhodu na rožni vrt Zweibrücken. Odkar so ga leta 1914 na pobudo Združenja prijateljev vrtnic Zweibrücken uredili kot rozarij, tukaj zbirajo rožne vrste in sorte. S preoblikovanj v 50. letih je iz vrta nastalo veliko več kot le zbirka vrtnic. Kraljica rož je še vedno srčika 50.000 m² velikega parka sredi rožnega mesta Zweibrücken.

Danes so prav tako pomembni tudi njegovi obiskovalci – kraljico obdaja dvor iz več kot 800 sort trajnic, skoraj 250 drevnin in tisoče čebulnic. Na okrasnih gredah in tematskih vrtovih v evropskem rožnem vrtu naj bi obiskovalci videli, kako raznovrstno je mogoče uporabiti in kombinirati cvetoče lepotice.

Vrt Zweibrücken

Veliko rožnih sort v Zweibrücknu spada med najredkejše in najlepše na svetu. Na velikem rožnem travniku raste redkost Rosa chinensis viridiflora – 'Zelena vrtnica' – in neposredno ob vhodu temno rdeča 'Nigrette', ki jo imenujejo tudi 'Črna vrtnica'. Za ljubitelje sta na vrtu velik izbor zgodovinskih vrtnic in učinkovita zbirka francoskih vrtnic. Nove sorte prav tako hitro najdejo pot v nasad.

Upravljavci želijo v jubilejnem letu s številnimi prireditvami znova privabiti v park prijatelje vrtnic iz vse Evrope in tiste, ki jih zanima kultura. Poleg vsakoletnega sejma vrtnic in vrta (14. in 15. junij), dni vrtnic s praznikom luči in ognjemetom (28. in 29. junij) ter koncertov skozi vse leto bodo pripravili še dva jubilejna koncerta (12. julij in 6. september).