Sodobno, nezahtevno za nego in urejeno – ta gesla so primerna za ploska kamnita nasutja, ki v zadnjih letih doživljajo pravi preporod. Pripravili smo vam nasvete, kako pridejo najbolje do izraza.

Biti kamnit dobiva že nekaj časa povsem nov pomen: med sprehodom po območjih z novogradnjami in tudi po starejših stanovanjskih naseljih vse pogosteje vidimo vrtove, pri katerih prevladujejo prodnate in gramozne površine, posamezne rastline pa skrbijo za zelen nasprotni pol. Želja po čim manj zahtevni negi in sodobnem oblikovanju žene veliko ljudi, da se priključijo trendu. Vendar optični rezultat ne prepriča vedno in boj proti listju in plevelu dodatno frustrira mnoge.

K sodobnim hišam zelo dobro pristajajo mirna, grafična oblikovanja. Tukaj pride posamezna, slikovito rastoča rastlina čudovito do izraza. Alternativno lahko tudi več elementov, kot so oblikovane krogle, postavite v vrste, kvadratno ali v majhne skupine. Takšne rastline so nekoliko zgubljene, če stojijo posamezno in so razporejene nepravilno.

Tudi starejše zgradbe so lahko primerno ozadje za takšne vrtove – če je barva kamnov primerna. Hladna siva ali bela ob steni iz klinkerja se vedno zdi tuje. Bolj ko je stara zgradba, pomembnejše je naravno izžarevanje oblikovanja, da deluje harmonično. To dosežete po eni strani z različno velikimi kamni, finim materialom za polnjenje do najdencev. Druga pomembna točka so rastline z rahlo obliko rasti, kot so visoke okrasne trave, košati polgrmi in nizke blazine. Tudi tukaj velja, da je bolje saditi v skupine, in ne posamezno razdeliti po površini.

Ali bolje pristajajo okrogli ali oglati kamni, je zelo odvisno od okolice. Prod je s svojimi mešanimi barvnimi odtenki in progami lahko videti zelo živahno kljub večji površini. Obstaja večji barvni izbor drobirja in gramoza. Bolje je, da obeh vrst ne mešate. Tudi močni barvni kontrasti in divji vzorci so lahko hitro ‚preveč dobrega'. Najbolje je vzeti za vzor naravo in posnemati živahna melišča in rečna obrežja, najrazličnejše granulacije kamnov, nenavadne veje ali korenine in rastline, ki so tipične za rastišče.

kamniti vrt

Kamniti vrt postane še bolj napet z vodo: majhne potočke je mogoče lepo oblikovati s kamni različnih velikosti.

prod, gramoz

Dosledno uporabljajte govorico oblik: pravokotne plošče iz naravnega kamna in kvadratne lesene klopi poživijo sivo gramozno površino med živimi mejami in visokimi travami.

prod, gramoz

Tlakovana pot se vije med gredami, ki so zasajene s travami, trajnicami in prekrovnimi vrtnicami. Nasutje proda učinkuje živahno in se ujema z rjavo rdečo fasado iz klinkerja.

prod, gramoz

Pravokotni naravni kamni v svetli površini iz drobirja se zdijo kot stopalne plošče v ribniku, ki vodijo k temnejšemu otoku za sedenje. Majhne rastlinske skupine z najdenci okrepijo ta vtis.

prod, gramoz

Stebri in krogle pridejo najbolje do izraza v skupini in dajejo kvadratni površini nekaj razigranega.

prod, gramoz

Dober nastop obljubljajo poti iz plošč na prodnatih površinah ali površinah iz drobirja. Zaradi mešanih oblik in nepravilne razporeditve učinkuje pot napeto, ne pa strogo in dolgočasno.

prod, gramoz

Blazinaste rastline, kot je homulica (Sedum), zapolnijo luknje med višjimi trajnicami in zelišči, kot so maslenice in origano.

Manj je včasih lahko več

Če na novo urejenem vrtu – kot na tej fotografiji – ni mogoče opaziti optične harmonije, gre pogosto za to, da je pomešanih veliko materialov in slogov ali da okolica ne pristaja k temu. Naslednje misli lahko pomagajo pri optimiranju:

  • Odločite se za en slog in mu ostanite zvesti pri izboru kamnov in rastlin. Tukaj so kombinirani sodobni, sredozemski in azijski elementi, ki zasenčijo drug drugega.
  • Okroglo in oglato, majhno in veliko, svetlo in temno: naj vas pestrost kamnov ne zapelje, da bi preizkusili vse. Izberite prod ali gramoz in poiščite primerne najdence.
  • Zelo pomembno je tudi ozadje: prazne kamnite površine še poudarijo gole stene. Sem bi bolj pristajalo nekaj velikih okrasnih trav, da oblikovanje ne deluje strogo.

Postavite pravilne meje

prod, gramoz

Da se kamni ne odkotalijo ali se različne barve in granulacije ne pomešajo, so pomembne jasne razmejitve, predvsem ko je peščena greda neposredno ob trati ali navadni gredi. Trak iz tlakovcev, položen v beton, je stabilna in trajna obroba. Optično nekoliko bolj umirjene so kovinske tračnice, na primer iz legiranega jekla, pocinkanega jekla ali temnega jekla corten.

prod, gramoz

Vendar na njih ne smete stopati, ker se zlahka upognejo. Na pobočjih je pomembno, da je ločevalni rob proti trati ali pešpoti malo višji kot kamnito polnilo, da nič ne more zdrseti. Prestrma pobočja je bolje razdeliti na več vodoravnih ravnin, na primer z nizkimi zidovi ali nastavnimi robovi. Zelo velike površine so tako živahnejše.