Malo prostora = malo zamisli? Ni nujno, da je tako! Pripravili smo vam rešitve, kako lahko majhna območja bolje poudarite, da so videti veličastno.

Bolj ko je preprosto, lepše je. To vodilo naj bi imeli vedno pred očmi, če želite posrečeno poudariti majhna vrtna zemljišča. Pomembno je, da ostanete zvesti enemu slogu, kajti na majhnih vrtovih lahko mešanica materialov in okraskov hitro deluje pretirano in se razširi občutek preplavljanja z dražljaji.

Elementi, kot so kvadrat, pravokotnik in krog, učinkujejo pozitivno na majhnem vrtnem prostoru. Red ustvarja jasnost. Enako velja pri izboru talne obloge in pohištva. Enotni in med seboj usklajeni materiali izžarevajo mir, ki je za majhne kraje zelo pomemben. Prod in plošče iz naravnega kamna se zdijo zadržane in ne odvračajo pozornosti od zasaditve.

Vrt deluje bolj pestro in večje, če je na njem mogoče odkriti več stvari. Vgradite primerne podrobnosti. Mednje spadajo tudi lepe kompozicije rastlin na gredi z močnimi barvami, kot je oranžna ali rdeča, na sprednjem območju in umirjeni modri ali beli odtenki v ozadju, ki prispevajo k prostorski globini. Kjer je to mogoče, lahko tudi prosta vidna os vključi obdajajočo pokrajino, ko lahko pogled preprosto blodi v daljavi.

Ob paši za oči, kot so majhni kipi in vpadljive cvetoče rastline, se vam ni treba odpovedati niti drevesom. Primerne so drevnine majhne rasti, kot so okrogli javor (Acer platanoides 'Globosum'), okrogli cigarar (Catalpa bignonioides 'Nana') ali okrogla vrba (Salix babylonica 'Umbraculifera'). Z njimi je mogoče vzdrževati zakonsko predpisane razdalje do meje, ob tem pa  so primerne tudi za podrast. Večina dreves z okroglo krošnjo doseže premer štiri do šest metrov in so pridobitev kot samostojna drevesa ali razporejene v skupino.

Moj lepi vrt - MAJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2014