Za vas imamo odličen nasvet, kako lahko te odpadke pametno uporabite.

Jajčne lupine

Glavni razlog, ki upravičuje uporabo jajčnih lupin pri vrtnarjenju, je njihova možnost uporabe v vlogi organskega gnojila.

Vsebujejo namreč veliko kalcija, ki je bistvenega pomena za zdravje vrtne prsti. Poleg tega imajo minerali, ki jih vsebujejo, to sposobnost, da se v prsti hitro razgradi in razpade. Ravno zaradi hitrega razpada je njihova dodatna vrednost tudi v tem, da jih ni treba granulirati.

Vse, kar morate storiti, je, da jih postavite na vrtna tla ali pa v kompost, preostalo pa prepustite naravi.

Nadrobljene jajčne lupine pa so tudi odlične za preganjanje polžev. Natrosite jih okoli rastlin in polži se bodo hitro prestrašili njihove ostrine.

Tudi kavne usedline so odlično gnojilo

Zaradi visoke vsebnosti dušika so kavne usedline učinkovite tudi kot gnojilo. Pomešajte jih z zemljo, ki jo nameravate uporabiti za sajenje, saj pospešujejo rast mikrobov v njej. Medtem ko ti mikrobi razpadajo, prisoten dušik deluje kot odličen vir hranil za vaše rastline.

Zaradi zmotnega prepričanja, da so kavne usedline kisle, jih marsikdo ne želi uporabiti kot gnojilo. Kislina v kavnih zrnih je vodotopna, kar pomeni, da se spere v kavo, kavna usedlina pa ostane brez kisline.

Na vrtu porabite tudi čajne vrečke

Rastlinam na vrtu ali balkonu privoščite naravno gnojilo tako, da vsebino odpadnih vrečk posujete okoli njih. Seveda lahko vrečke raztresete tudi po kompostnem kupu ali jih dodate sobnim rastlinam. Če obdržite cele vrečke, dodajte okoli ene rastline štiri vrečke, ki vam bodo služile kot gnojilo.

Mehiški zeleni paradižnik

Če bi želeli letos popestriti svoj zelenjavni vrt, kot novost predlagamo mehiški zeleni paradižnik. Mehiški zeleni paradižnik ali tomatil je bližnji sorodnik paradižnika. Oba spadata v družino razhudnikovk (Solanaceae).

V nekaterih lastnostih sta si rastlini podobni, med njima pa je tudi nekaj zelo opaznih botaničnih razlik. Ena najznačilnejših je ta, da so plodovi, ki sicer spominjajo na manjši paradižnik pri tomatilu, zaščiteni s kot papir tanko ovojnico v obliki lampijončka. Tako kot paradižnik tudi tomatil potrebuje veliko sonca in bogata, rodovitna tla. Namenimo mu s soncem obsijano, toplo lego, rastlinam ob sajenju dodamo pest ali dve komposta, zemljo pa zastremo z zastirko iz slame ali sena.