Poletje je zelo blizu in terasa znova postane najljubše mesto. Čudovite cvetnice in nove naravne sadilne kombinacije ustvarjajo ozračje za dobro počutje.

Globoka posoda je idealna za žlahtno vrtnico ‘Fragrant Alizee’. Cveti večkrat in diši intenzivno – sanjska rešitev za prostor s prodom pred čajnico

Globoka posoda je idealna za žlahtno vrtnico ‘Fragrant Alizee’. Cveti večkrat in diši intenzivno – sanjska rešitev za prostor s prodom pred čajnico

foto: Revija Moj lepi vrt

〉Poglejte naslednjo fotografijo

Št. slik v galeriji: 13

Dnevi so vse daljši, temperature se vzpenjajo in s tem tudi ure, ki jih spet lahko preživimo na vrtu. Čas je, da tudi terasa dobi svež videz. Brž ko ne grozijo več pozne zmrzali, lahko lonce, sklede, posode in korita zasadite in postavite na mesto. Novi trend na vrtovih se imenuje naravnost in ga radi prinesemo tudi na teraso.

Poletne rože, ki spominjajo na divje rože, zelišča, gredne trajnice, trave ali solata so novi člani v pisanem rajanju in skrbijo, da aranžmaji delujejo neprisiljeno in lepo sproščeno.

Klasične poletne rože, kot so petunije, milijon zvončkov, marjetice in murka, še vedno igrajo glavno vlogo, kajti njihovo nenehno cvetenje od maja do jeseni zagotavlja pisano pašo za oči.

Majhnocvetne vrste, kot so angelonije, viseči grobeljnik, vimček in nemezija, ki v sadilnih kombinacijah skrbijo za lahkotnost, so vse bolj priljubljene in tudi nezahtevne za nego, ker jih ni treba čistiti.

V dvojno veselje so rastline, ki so lepe in uporabne: rdeča berivka je paša za oči med cvetočimi poletnimi rožami, zelišča v loncih pa omamljajo z aromatičnim okusom. Timijan, sivka in drobnjak so med cvetenjem dragoceni dobavitelji nektarja za čmrlje in čebele. Če želite imeti na terasi vrtnice, hortenzije ali španski bezeg, poiščite sorte, ki ostanejo nizke in cvetijo dolgo, ter uporabite primerno velike sadilne posode. Pri poletnih rožah, ki so bolj doma na vrtni gredi, obstajajo tudi bolj kompaktne različice za lonce, kot je pajkovka 'Senorita' ali le 25 cm visok slamnik 'Coco'.

V tej sezoni lahko ustvarjate z barvami po mili volji. Bela vedno učinkuje imenitno in elegantno, oranžna in limonino rumena dajeta sadno sveže poudarke. Trenutno so posebno priljubljeni pastelni odtenki. Lahko jih vsestransko kombiniramo od rožnate do nežno modre in vijoličastih odtenkov. Napeto globino lahko daste aranžmajem s kančkom marsale: topla bordo rdeča iz modnega sveta se pojavlja tudi pri nekaterih sortah poletnih rož.

V galeriji si oglejte naše najljubše cvetlične aranžmaje.

Moj lepi vrt - MAJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2015