V cvetličarnah in vrtnarijah lahko v zimskem času vidimo veliko število cvetočih lončnic. Mnogo se jih sprašuje, ali bodo te rastline nadomestilo za šopek ali nas bodo razveseljevale dalj časa. Seveda je skoraj vse odvisno od prostora in naše oskrbe.

Mnogo pozimi cvetočih sobnih rastlin že po naravi cveti v tem času, nekatere pa vrtnarji vzgojijo na drugem koncu sveta in jih pripeljejo k nam.

Večina teh rastlin je posajenih v majhnih lončkih, saj bi bile pošiljke v večjih posodah bistveno težje, prevoz pa dražji.

Zato moramo paziti, da jih ne presušimo.

V majhnem lončku, polnem korenin, je tudi malo prostora za hrano, zato jih moramo redno dognojevati. Dognojujemo jih na primer s tekočim gnojilom za cvetoče rastline Cvetal.

Če smo poleti cvetoče rastline zalivali v tedenskih presledkih, pozimi dognojujemo enkrat bolj poredko. Dognojujemo jih na dva tedna. Vzrok za to je, da rastline v zimskem času ne potrebujejo toliko hrane kot poleti, ko so dnevi mnogo daljši.

Kako dolgo bodo pozimi cvetoče rastline lepe, pa je odvisno tudi od prostora, kamor smo jih postavili.

Prostor mora biti svetel, zato je najprimernejša površina za naše rastline kar okenska polica.

Toda pozor, pod polico je običajno radiator!

Nekaterih rastlin to ne moti, drugim pa je lahko zelo nevaren. Saj je zrak na takšnem mestu običajno zelo suh.

V suhem ozračju rastline oddajajo veliko več vode, kot bi je sicer, kar vodi v njihovo propadanje. Listi drug za drugim porumenijo in odpadejo.

Zelo pomembno vlogo pa igra tudi temperatura.

Če imamo božično zvezdo, orhidejo in kalanhojo na hladnem mestu, nam bo propadla, če pa imamo ciklamo, azalejo, kamelijo, božični kaktus na toplem, nam v nekaj dneh odcvetijo.

Rastline za hladne prostore

Na svetlem in hladnem mestu nam ostanejo lepe ciklame, azaleje, kamelije, božični kaktus, vse vrste primul, pepelka, klivija, anemona, vitezova zvezda, hijacinta, hortenzija.

Najprimernejša temperatura je okrog 12 stopinj Celzija. Če je temperatura za stopinjo ali dve višja, ne bo nič narobe. Njihovo cvetenje bo v takšnih pogojih trajalo in trajalo, pri ciklami denimo vse do pomladi ali še dlje.

ci

Tako nizka temperatura pa skriva tudi nekaj pasti, zato smo pri oskrbi posebej previdni.

Nevarna je siva plesen, ki se lahko pojavi na vsakem odmrlem cvetu ali listu, zato pazimo, da sproti odstranjujemo vse odcvetele cvetove in odmrle liste.

Pri zalivanju pa smo previdni in pazimo, da rastline zalivamo zjutraj ali vsaj v dopoldanskem času.

Zalivamo jih neposredno v lonček in pazimo, da ne omočimo njihovih nadzemnih delov.

Pri zalivanju ciklame pa pazimo, da je nikoli ne zalivamo v osrčje, temveč vedno ob robu lončka.

Odcvetele cvetove in porumenele liste odstranimo tako, da z eno roko primemo za lonček, z drugo pa cvet ali list, ki ga nameravamo odstraniti.

Zavrtimo ga v smeri urnih kazalcev in hkrati izvlečemo iz gomolja. Tako preprečimo pojav sive plesni, ki nam lahko uniči celo rastlino.

Rastline za tople prostore

Na toplem dobro uspevajo vse druge cvetoče sobne rastline. Orhideje, usambarka, flamingovci, ananasovke in božična zvezda, potrebujejo temperaturo okrog 18 stopinj Celzija.

Vse te rastline pa so v svoji domovini navajene na nekoliko višjo zračno vlago, kot jo imajo v stanovanju, zato jih je priporočljivo nekajkrat na dan orositi po listih, ne da bi zmočili cvetove, saj so ti nežni in jih lahko voda poškoduje.

Voda za rošenje pa  mora biti mehka, da listi ne postanejo lisasti. Lahko pa si pomagamo tudi tako, da v njihovo bližino postavimo posodo z vodo, ki počasi izhlapeva in vlaži njihovo okolico.

Ananasovke moramo zalivati v lonček in listno rozeto, saj te rastline potrebujejo vodo v lončku zato, da se korenine ne zasušijo. Večino vode za svoje življenje pa sprejemajo s posebnimi celicami, ki jih imajo v listni osnovi na dnu listne rozete.

Te celice se odprejo, ko je rastlina žejna, in zaprejo, ko ne potrebuje več vode, zato mora biti voda za zalivanje mehka, ker sicer kalcij onemogoči sprejemanje vode.

we

Kalanhoje pa so skromne, in ker so navajene na suho okolje že iz domovine, to dokaj dobro prenašajo tudi v stanovanju. Redno jih sicer zalivamo, vendar nam jih ni treba rositi.

Podobne pogoje pa zahteva tudi žarkocvetni mleček, ki se na okenski polici nad radiatorjem počuti kot doma na Madagaskarju. Njegovo cvetenje traja vse leto ne glede na letni čas.