Ko bomo to jesen obnavljali grmovnice ali sadili novo drevje, lahko z izdelki Urbanscape zagotovimo boljše možnosti za oprijem in zmanjšamo potrebo po zalivanju.

Za optimalen razvoj rastline potrebujejo primerno vlažnost in strukturo tal, ki jim omogoča primeren razrast koreninskega sistema. Izdelki Urbanscape: Zelene kocke, Zeleni kosmiči in Zelena podlaga, so namenjeni izboljševanju vodno-zračnega režima tal in so narejeni iz naravnih mineralnih vlaken, brez dodatkov in veziv ter so popolnoma biorazgradljivi.

Urbanscape, Zelene kocke

Pri sajenju dreves jih praviloma uporabimo pri zasutju sadilnih jam. V zemljo jih vmešamo v razmerju 1:1: v primeru težkih, ilovnatih, tal uporabimo Zelene kocke, v primeru lažjih, bolj peščenih tal pa uporabimo Zelene kosmiče. V obeh primerih sajenje nadaljujemo kot običajno. Mlado rastlino temeljito zalijemo, že kmalu pa opazimo manjšo potrebo po vodi, kot smo je bili sicer vajeni v enakih pogojih.

V primeru izrazito lahkih in odtočnih tal si pomagamo z Zeleno podlago. Ta je sicer idealna podlaga za zavidljive zelenice, a jo lahko pristrižemo tudi na primerno velikost za oblogo sadilne jame. Tam bo zadrževala vodo in poskrbela za prihranek vode in časa.

Pri sajenju dreves je sicer pomembno tudi upoštevanje pravil o pripravi sadilnih jam. Biti morajo primerno velike in ustrezno oddaljene ena od druge, pomembna pa je tudi izbira same lege sadilne jame, saj bo drevo dolgo raslo prav tam, kjer ga posadimo. Če so v vrtu glodavci, je priporočljivo, da jame zaščitimo z mrežico, preden vanje posadimo mlada drevesa.

Ob upoštevanju teh preprostih smernic, bomo v prihodnji pomladi imeli precej manj dela z zalivanjem posajenih rastlin, kmalu pa bo opazna tudi močnejša rast, saj se močan in razvejan koreninski sistem odraža tudi na moči nadzemnega dela rastline.

Urbanscape