Kdaj podeželsko in romantično, kdaj sredozemsko, kdaj žlahtno, po zaslugi raznovrstnosti sort trajne cvetnice pelargonij lahko aranžirate po okusu. Povrhu ne zahtevajo veliko nege.

Pelargonija je spet priljubljena. Njeni cvetovi učinkujejo že na daleč v balkonskih koritih in so fantastični. Krasi fasade mnogo kmečkih hiš in je najbolj prodajanja balkonska roža. Nezahtevna klasična roža je lepa tudi na prostoru za sedenje na vrtu in terasi, v majhnih in velikih posodah kot obešanka in visoko deblo. Pelargonija (Pelargonium) kaže svoje različne obraze v številnih sortah. Pristaja k vsakemu vrtnemu in stanovanjskemu slogu, odvisno od tega, kako jo predstavimo.

pelagonija

Sredozemska zelišča so na primer čudoviti spremljevalci. Tako kot pelargonije imajo rada sonce. Sivo zelena barva žajblja in rožmarina ali modro cvetoča sivka sta lepo dopolnilo k rožnatim in rdečim cvetovom. Preperele lončene posode poudarjajo južnjaški pridih. Trajne cvetnice učinkujejo nostalgično in podeželsko v preprostih glinenih posodah ali vrbovih košarah. Viseče pelargonije so tipične za kmečke vrtove, k razigranemu podeželskemu slogu pristaja tudi sorta z romantično vrstnatimi cvetnimi žogami. Če bi pelargonije radi predstavili preprosto in moderno, se odločite za bele sorte in jih dopolnite z zračno-filigranskimi travami v loncu.

pelagonije

Pelargonije so zdrave, nezahtevne in zanesljive cvetnice. Potrebujejo manj vode kot veliko drugih balkonskih rož. Vseeno jih je treba redno zalivati, predvsem v vročih dneh. Nekaj dela je s čiščenjem stoječih sort, odcvetele žoge je treba odstraniti. Viseče pelargonije se pogosto čistijo same. Pri kombiniranju pazite, da imajo različne vrste v eni posodi podobne zahteve.

Pri mešanici z zelišči gnojite bolj varčno in najbolje z organskimi izdelki. Strupena sredstva za zaščito rastlin niso dovoljena, saj želimo uporabiti sveže začimbe! Še en nasvet: ko najdete svojo najljubšo pelargonijo, jo prezimite, kajti kdo ve, ali bodo imeli v lokalni vrtnariji tudi naslednje leto v ponudbi sorto, ki ste jo vzljubili.

Najpomembnejši nasveti za nego

zemlja

  • Pri sajenju uporabite kakovostno zemljo za rože ali pelargonije.
  • 3–4 tedne po sajenju začnite gnojiti tedensko.
  • Sončna mesta so idealna za pelargonije, ki v polsenci cvetijo nekoliko manj.
  • Vrstnate in polvrstnate sorte postavite na mesto, kjer so zaščitene pred dežjem.
  • Rastline naj bodo zmerno vlažne, vendar ne nenehno mokre.
  • Prezimite jih pri 6–8 stopinjah.

Presenetljivo je, kaj ponuja pelargonija: pestro obliko rasti, liste in cvetove. V vsaki skupini je veliko različnih sort.

Skupina 1: viseče pelargonije

pelagonije

Viseča pelargonija (Pelargonium peltatum) je s svojimi dolgimi cvetnimi kaskadami klasik za bujna balkonska korita. Posebno priljubljene so robustne, nevrstnato cvetoče sorte, kot so iz serije 'Cascade' ali znana rožnata 'Ville de Paris' (na fotografiji). Rastejo močno. Polvrstnate in vrstnate sorte rastejo bolj kompaktno. Ker se njihovi cvetovi v daljšem deževnem obdobju zlepijo, je zanje ugodno pokrito rastišče.

Skupina 2: dišeče pelargonije

pelagonija

Cvetovi ne igrajo glavne vloge pri njih, tukaj so odločilni listi! Dišeče pelargonije so v številnih različicah in vsaka preseneča s posebno aromo, na primer 'Chocolate Peppermint' (čokolada), 'Queen of Lemons' (limona), 'Purple Unique' (žvečilni bomboni), 'Bourbon' (vrtnica), 'Lady Plymouth' (poprova meta), 'Orsett' (okus po popru in limoni, na fotografiji) – dobro za aromatiziranje jedi in pijač!

Skupina 3: interspecifične sorte

pelagonije

Gre za novosti v kraljestvu pelargonij: interspecifične pelargonije so križanke na primer med visečimi in pokončnimi sortami. Rezultat so posebno nezahtevne trajne cvetnice, stabilne v vseh vremenskih razmerah, kot so sorte serije 'Xtreme' (na kotografiji). Rastejo močno in se poleti razvijejo v velike, močne rastline v loncih.

Skupina 4: žlahtne pelargonije

pelagonije

Žlahtne pelargonije (Pelargonium x grandiflorum) so bile prvotno sobne rastline. Že nekaj časa bogatijo tudi izbor balkonskih rastlin s trajnimi, neobčutljivimi novimi sortami. Posebnost so njihovi pogosto veliki, lepo vzorčasti cvetovi. Rastejo pokončno in kompaktno, zanje so tipični liski, ki so nazobčani na robovih. 'Clarion Violet' (fotografija levo) cveti rožnato s temnim očesom, 'Velvet Red' (desno) pa žametno škrlatno. Žlahtne pelargonije imajo rade zaščiteno mesto.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2014