Priljubljene marjetice z očarljivo vrstnatostjo cvetov razširjajo veselo razpoloženje na terasi. Presenetljiva je vsestranskost njihovih barv.

Beli jezičasti cvetovi, rumena sredina – takšno je vodilo za uspeh pri grmastih marjeticah (Argyranthemum frutescens). Vsak cvet žari kot majhno sonce in zaradi kombinacije najčistejše bele in vesele sončne rumene se klasikom ni mogoče upreti.

To odražajo tudi prodajne številke: grmasta marjetica vsako leto spada med najbolj priljubljene cvetnice za teraso in balkon. Prvotna vrsta izvira s Kanarskih otokov. Meter visok grm tam raste prosto v naravi.

Konkurenca poživi posel, to velja tudi za grmaste marjetice. Vrstnate različice in sorte v čudovitih rožnatih, rdečih in vijoličastih odtenkih skrbijo za pestrost. Po bujnosti cvetenja ne zaostajajo za belo-rumenimi klasiki, tako da lahko brez pomislekov sežemo po pisanih različicah.

Naprodaj so kot majhne lončnice, košati grmi ali kot visoka debelca. S svojo naravno polkrožno rastjo učinkujejo lepo v vseh velikostih. Grmaste marjetice kažejo vso svojo cvetno razkošje le na zelo sončnih mestih. Po zaslugi filigranskega listja so primerne tudi za vetrovne lege. Za dobro cvetenje sta pomembna redno zalivanje in tedensko gnojenje. V nasprotju s trajnimi in enoletnimi poletnimi marjeticami spadajo Argyranthemum frutescens med zimzelene grme, ki pa so občutljivi na mraz. Če jih želite prezimiti, jih konec avgusta nehajte gnojiti in jih pri vse nižjih temperaturah odnesite v 5–10 stopinj hladno in svetlo zimsko prebivališče.

marjetice

Posode iz cinka dajejo lepoticam podeželsko sproščenost in rumeno-beli cvetovi v njih učinkujejo še bolj osvežilno. Na komodi in okrog nje je mogoče cvetoče grme, ki jih dopolnjuje pisani šaš 'Evergold', aranžirati v vseh velikostih.

rdeče marjetice

Pri sorti 'Meteor Red' cvetni listi v močno burgundsko rdeči obdajajo zlato rumena očesa. Vrhunec so bela prirastišča.

marjetice

'Citronelle' raste lepo kompaktno in se dobro razveji. Rezultat je posebno veliko cvetov v prelivajočih se rumenih odtenkih.

marjetice

Za kombiniranje so primerne viseče poletne rože, kot je milijon zvončkov 'Lipstick Pink', ki dobro pristajajo k pokončni rasti grmastih marjetic.

grmičasta marjetica

Cvetovi grmaste marjetice 'Sole Mio' z debelo, kot rumen­jak rumeno sredino in svetlimi kratkimi cvetnimi lističi spominjajo na vetrnice. Sorta cveti posebno bujno in dolgo.

marjetice

Grmaste marjetice so posebno privlačne kot visoka debelca in predstavljajo svoje cvetove v višini oči. Zemljo je najbolje prekriti s podsaditvijo, na fotografiji sta rumena sanvitalija in grenkuljica.

marjetice

Barvno prelivanje grmaste marjetice 'Meteor' se zrcali v temno rožnati in rumeni milijona zvončkov. Dvojico dopolnjujeta aromatični žajbelj in origano.

Redno čiščenje spodbuja cvetenje

marjetice

Odcveteli deli pri grmastih marjeticah ne odpadejo sami. Videti so lepe in je na njih dovolj prostora za nove cvetne popke, če jih redno čistite. Če sta rastišče in nega prava, nove sorte večinoma cvetijo ves čas. Če se tvorba cvetov po prvem cvetenju močno zmanjša (večinoma konec julija/na začetku avgusta), lahko celotno krošnjo obrežete za nekaj centimetrov. Rastline hitro znova poženejo in tvorijo nove popke.

Moj lepi vrt - AVGUST 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - AVGUST 2013