Glavinci z nostalgičnimi cvetovi iz pomladi preidejo v poletje. Nove sorte razširjajo paleto z zanimivimi barvami.

Skoraj bi lahko menili, da imajo glavinci težave s prepoznavnostjo. Medtem ko plavice pozna skoraj vsakdo, z glavincem iz iste rastlinske vrste ni tako. Po krivici, kajti robustne cvetoče trajnice so zelo prilagodljive in vsestransko uporabne.

Na prvem mestu je treba zagotovo omeniti gorski glavinec (Centaurea montana), in sicer sorto 'Grandiflora' z velikimi cvetovi. Od maja do junija kaže svoje žareče modre cvetove in ne dovoljuje nobenih dvomov glede sorodstva s plavico. Če ovenelo cvetje pravočasno odrežete, preprečite nagnjenost k temu, da se poseje sam, in hkrati spodbudite tvorbo drugega cvetenja.

Nove sorte pogosto rastejo bolj gracilno, se posejejo manj močno in razširijo barvni trak. Nimajo posebnih zahtev glede tal, ki naj le ne bodo preveč mastna, sicer se trajnica, ki sega do kolen, podre. Pri pritlikavem in preprogastem glavincu teh težav ni. Le 20–30 cm visoke vrste, ki cvetijo rožnato, potrebujejo sončno, prepustno mesto, najbolje na skalnjaku.

Velikanski glavinec (Centaurea macrocephala) je popolno nasprotje: z velikimi, močnimi, rumenimi cvetnimi glavami, ki rastejo na poldrugi meter dolgih steblih, je primeren za ozadje naravne zasaditve. Nekoliko je treba paziti pri rdečem glavincu (Centaurea dealbata), ki požene poganjke. Dobra alternativa je bela klobučevinasta vrsta (Centaurea hypoleuca) s svetlo rožnato žarečimi cvetovi, ker se razširi manj močno.

Za spremljevalke izberite konkurenčne rastline, ki tudi optično pristajajo k naravnemu značaju glavincev. Za sončna območja so primerni klobčasta zvončica, mačja meta in primožek. V polsenčnih legah so dobra izbira bergenija, škrlati čišljak in vrste krvomočnice.

Raznovrstnost sort za vsako vrtno območje

gorski glavinec

'Jordy' je gorski glavinec (Centaurea montana) z vpadljivo temno rdečim cvetenjem. Poseje se manj kot druge sorte.

gorski glavinec

'Purple Prose' spada k isti vrsti kot prejšnja sorta. Škrlatno cvetenje stoji nad srebrno sivim listjem.

pritlikavi, glavinec

Z rožnato cvetočim pritlikavim glavincem (Centaurea bella) imamo nekaj tudi za skalnjak. Tla za le 20 cm visoko trajnico naj bodo primerno suha in prepustna.

glavinec

'John Coutts', zanesljiva sorta belega klobučevinastega glavinca (Centaurea hypoleuca) kaže svojo žarečo rožnato barvo na sončnih mestih.

gorski glavinec

'Black Sprite' in

gorski glavinec

'Merel' spadata med številne novejše sorte gorskega glavinca. Svoje temne cvetove, prvi skoraj črne, predstavljata od maja do julija.

glavinec

Karminsko rdeče cvetenje sorte 'Steenbergii' (Centaurea dealbata) zagotovo sveti najmočnejše med vsemi glavinci. Podobno kot sorta 'John Coutts', vendar se širi močneje.

glavinec

'Major' (Centaurea pulchra) skrbi za naravni pridih na gredi s svojimi okroglimi cvetnimi glavicami, podobnim osatu. Trajnica magično privlači žuželke.

rumen gorski glavinec

'Sulphurea' se imenuje svetlo rumen gorski glavinec, ki s 40 cm ostane bistveno manjši kot njegovi divji rumeni sorodniki.

plavica

Znana plavica (Centaurea cyanus) je enako priljubljena pri čebelah in lastnikih vrtov.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2015