Poletni por, na primer 'Hilari' ali 'Bavaria', sadimo marca in aprila. Pobiranje se začne konec julija in pri pridelovanju v presledkih in dobrem načrtovanju zadnja stebla prinesemo z grede oktobra pred pojavom mraza.

Stebla so skoraj tako blagega okusa kot spomladanska čebula, drugače kot zimski por lahko poletni por skladiščimo le na kratko.

Sveže z grede

Najbolje ga je pobirati po potrebi, pri tem vedno izbrati najdebelejša stebla in druga pustiti, da še rastejo. Na humusnih do rahlo peščenih tleh ga izvlečemo z močnim potegom. Na težki, ilovnati ali zbiti zemlji obstaja nevarnost, da se pori prelomijo.

Temu se lahko izognemo, če jih pred tem s prekopnimi vilami malo povzdignemo in zrahljamo. Da so stebla, ki ostanejo na gredi, lepo bela, velja, da jih moramo še naprej pridno osipavati. Poleg tega poganjke, ki začnejo predčasno cveteti, hitro poberemo in jih uporabimo kot jušno zelenjavo.

Odlični recepti s porom

Moj lepi vrt - AVGUST 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - AVGUST 2015