Portulak ali tolščak je razširjen v toplih tropskih in subtropskih krajih, kjer je znanih okrog sto vrst. Predniki velikocvetnega portulaka, ki se največ vzgajajo v okrasne namene, izvirajo iz Brazilije in Argentine.

V okrasne namene se vzgaja že od leta 1827. Iz leta v leto se pojavijo nove barve. Ker pa se klima spreminja in postajajo poletja vse bolj vroča, je to idealna rastlina tako za na vrt kot tudi za na balkon, saj so njegovi listi mesnati in polni vode, zato dobro prenaša tako vročino kot tudi sušo.

Sicer pa je portulak nizka rastlina, ki zraste komaj 15 cm visoko. Njegovi poganjki so daljši, vendar se zaradi teže prevešajo oziroma plazijo po tleh. Ravno zaradi svojih mesnatih listov je precej občutljiv za mraz, zato ga lahko posadimo na prosto, šele ko mine nevarnost mraza, pri nas je to konec meseca maja.

portulak

Portulak si lahko vzgojimo sami ali pa kupimo sadike v vrtnariji ali vrtnem centru. Če hočemo imeti že zgodaj cvetoče rastline, ga moramo posejati zgodaj, marca, na prosto pa jih posadimo konec maja na suha področja, kjer je dovolj sonca. Rastlina najlepše uspeva na sončni legi, ker je zelo skromna, pa tudi glede gnojenja ni težav. Za njegovo rast in cvetenje se vedno najde dovolj hranilnih snovi, tudi če nismo posebej gnojili. Njegova posebnost je tudi to, da je popolnoma zdrav, brez bolezni in škodljivcev. Še najbolj mu lahko škoduje poletna toča, ki močno poškoduje njegove mesnate liste.

Pogosto se sadi tudi na grobove, kjer je običajno malo zemlje, pa še ta je zelo skromna. Njegovo cvetenje je zelo bogato vse do nastopa mraza.

Seme te ljubke nizke rastline je zelo drobno, saj je v enem gramu kar deset tisoč semen, zato sta setev in oskrba sejančkov v domačem okolju zelo zahtevno delo in se večina ljubiteljev odloči za setev maju, ko ni več mraza, ali pa jih nabavijo pri vrtnarju.

Pripravil: Slavko Zgonec

Moj lepi vrt - JUNIJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2014