Za vsa zelišča velja: najbolje se počutijo zunaj – v vrtu, na balkonu ali pa na okenski polici. Pred nakupom vedno malce stresite lonček – če že kar takoj odpade nekaj listov, zelišča raje ne kupite.

Bazilika

Presajanje: bazilika bo najbolje preživela, če jo razdelite na več stebel in jih posadite v večje lonce ali pa kar takoj v vrt. Koreninske grude previdno povlecite narazen, rastlinam pustite na steblih 2 do 4 liste, jih skrajšajte in jih dokaj globoko posadite v hranljivo zemljo. Dobro zalijte in skrbite, da bo zemlja vedno vlažna.

Trik z zalivanjem: če bo bazilika ostala v prvotnem plastičnem lončku, jo zalivajte od spodaj. To pomeni, da vodo nalijete v podstavek. Idealnih je 100 ml vode dnevno.

Drobnjak

Hitro ga porežite: tudi zanj velja: treba ga je čim prej presaditi. In sicer v večji lonec, pri tem pa ne pozabite na drenažo (črepinje glinenih lončkov) in kakovostno zemljo. Tako kakor večina kuhinjskih zelišč je najraje posajen zunaj, na rastiščih, zaščitenih pred vetrom in soncem. Dobro raste tudi v gredi.

Trganje konic: drobnjak je večletna rastlina. V prvem letu režite le zgornjo tretjino.

Peteršilj

Bodite izbirčni: peteršilj, ki ga kupite v supermarketu, je pravzaprav namenjen takojšni uporabi. Če ga ne mislite uporabiti takoj, izberite lonček, iz katerega ne kaplja voda in pri katerem listi nimajo rumenih ali suhih delov. Čim hitreje pa ga seveda presadite.

Trgajte od zunaj: peteršilj zalivajte redno, vendar zmerno. Slabo namreč prenaša stoječo vlago. In: vedno trgajte zunanje liste.

Liza - 19/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.