Ko se mraz zaleze v kosti in sneg prekrije naravo, se zavemo pomena sobnih rastlin, saj so v zimskem času edine, ki jim niti mraz ne pride do živega, seveda če so v toplem stanovanju.

In med njimi je veliko takšnih, ki so čez poletje bolj ali manj počivale, da se v zimskem času izkažejo. Če zunaj vsa narava počiva, na okenski polici vse cveti.

Božična zvezda

božična zvezda

V tem letnem času so božične zvezde prava paša za oči, če jih nismo prehladili že ob nakupu in transportu do doma. Ob pravilni oskrbi  bodo lepe vse tja do aprila ali celo maja. To pomeni, da jih zalivamo po potrebi in skrbimo, da jih ne zebe. Temperatura naj bo med 16 in 20 stopinj Celzija, za zalivanje pa uporabljamo samo mehko vodo, ogreto na sobno temperaturo. Ko zvezda ni več ugledna, jo večina ljubiteljev zavrže, lahko pa jo namesto tega obrežete in presadite ter si jo ohranite za prihodnje leto. Ne pozabite pa, da vam bo prihodnje leto zacvetela kakšen mesec ali dva po novem letu.

Božični kaktus

božični kaktus

Božični kaktus je v tem času v polnem cvetenju, saj se številni cvetovi odpirajo drug za drugim. Če želimo, da nam ne odcveti prekmalu, ga držimo ne nekoliko hladnejšem mestu, to je pri temperaturi 12 do 15 stopinj. Tudi ta potrebuje mehko vodo, ogreto na sobno temperaturo, po končanem cvetenju pa mu najprej ponudimo počitek, ki naj traja najmanj 6 tednov. V tem času ga pustimo popolnoma suhega, brez zalivanja, nato pa ga presadimo in začnemo normalno zalivati. Naslednje leto bo še bolj bogato cvetel kot letos, saj bo nekoliko večji.

Vitezova zvezda

vitezova zvezda

Vitezova zvezda je pozimi cvetoča čebulnica, ki požene močno cvetno steblo z orjaškimi cvetovi. O njeni vzgoji smo že večkrat pisali, zato naj vas spomnim: če jo silite za zimsko cvetenje, jo imate najprej pokrito, da je čebulica v temi, saj v temi raste cvetno steblo, na svetlobi pa listi. Odkrijemo jo šele, ko požene 8 do 12 cm visoko cvetno steblo. V tem času naj bo na toplem, pri temperaturi okrog 20 stopinj, ko pa cvetni popki pokažejo barvo, ji temperaturo znižamo na 18 stopinj. Po končanem cvetenju ji najprej odstranimo odcvetelo cvetno steblo, da ne bo potrebovala hranilnih snovi za tvorbo semena. Rastlina bo v kratkem času pognala še najmanj eno cvetno steblo.

Ciklama

ciklama

Ciklama je že stoletje priljubljena pozimi cvetoča rastlina. Tudi teh je bilo v starih stanovanjih več, kot jih je danes, ko so ta v večini primerov zanjo neprimerna. Ciklama najlepše in najdlje cveti v hladni in svetli sobi. Če jo postavimo na vzhodno okno, bo zanjo ravno prav svetlobe. Zalivamo jo previdno z mehko vodo, pri tem pa pazimo, da ne omočimo nadzemnih delov. Zalivamo jo samo ob robu lončka. Najprimernejša temperatura je 10 do 12 stopinj.  Odcvetelih cvetov in porumenelih listov ne smemo odrezati, temveč jih moramo izpuliti iz gomolja. To storimo najlažje tako, da z eno roko primemo za lonček, z drugo pa cvet ali list ter ga zavrtimo v smeri urnih kazalcev in hkrati izvlečemo. Tako ni nobenih ostankov cvetnega ali listnega peclja, ki bi lahko zgnil. Tudi ciklamo lahko ohranimo za naslednjo sezono.

Usambarka

usambarka

Usambarka je bila še nedolgo tega ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin. Ta rastlina sicer ni strogo gledano pozimi cvetoča sobna rastlina, vendar cveti ob pravilni oskrbi tako poleti kot pozimi. Usambarka je zelo bogato cvetoča sobnica, za uspešno vzgojo pa potrebuje vzhodno okno, kjer ni prevroče, obenem pa je zavarovana pred neposrednim soncem. Zalivamo jo z mehko vodo, ki naj bo ogreta na sobno temperaturo. Najprimernejša temperatura zanjo je okrog 18 do 20 stopinj.

Širokolistnata orhideja

širokolistnata orhideja

Širokolistna orhideja je šla v vsega dobrem desetletju od ene najbolj redkih rastlin do najpogostejše sobne rastline. Ker so se njene cene približale cenam mnogo drugim sobnim rastlinam, je razumljivo postala daleč najbolj pogosta sobna rastlina. Njeno bogato in dolgotrajno cvetenje razveseli še tako zahtevnega ljubitelja. Ker pa je hkrati tako skromna, da je primerna tudi za začetnike, je to vse, kar potrebujemo in zahtevamo od nje. Zalivamo jo z mehko vodo, ogreto na sobno temperaturo. Ker ne mara klora in kalcija, je idealna za zalivanje deževnica. Po končanem cvetenju ne odrežemo cvetnega stebla, saj bo kmalu pognala še nekaj cvetov. Ko tudi ti odcvetijo, pa steblo samo prikrajšamo do naslednjega očesa. In ker je na steblu običajno 5 do 7 očes, bo rastlina cvetela domala celo leto. Presajamo jo poredkoma, ko je lonček res poln korenin, posadimo pa jo v specialen substrat za orhideje.

Pripravil: Slavko Zgonec

Moj lepi vrt - JANUAR 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JANUAR 2014