Pravilno gnojenje ohranja rodovitnost tal, skrbi za zdravo rast, veliko cvetov in bogato letino.

Preden sežete po zavitku gnojila, morate natančno vedeti, kakšna so vaša vrtna tla. Veliko površin, ki jih uporabljamo za vrtove, je že dovolj preskrbljenih s fosforjem in kalijem. Pregled tal v razmiku treh do štirih let prinese jasnost, katera območja je treba pognojiti.

Marsikateri ljubiteljski vrtnar prisega na naravna gnojila. V to skupino spadajo kompost, rožena moka, kostna moka, podornina in hlevski gnoj. Organska gnojila so rastlinskega in živalskega izvora ter dobra za dolgotrajno izboljšavo tal. Vsekakor je treba biti previden. Svež gnoj je treba nekaj mesecev skladiščiti, preden ga vdelate.

Pri kompostu je pH-vrednost pogosto nad 7, tako da je manj primeren za grede z rastlinami, ki so občutljive na apnenec in kakršni so rododendroni. Mineralnih gnojil ni treba spremeniti z mikroorganizmi, ampak se stopijo v vlažnih tleh. Rastline zato lahko neposredno črpajo hranilne soli. To je prednost pri oskrbovanju kultur z visoko potrebo po hranilnih snoveh in izravnavi pojavov pomanjkanja.

Slaba stran je tveganje glede čezmernega gnojenja in izpiranja neuporabljenih delov v podtalnico. Te izdelke je treba dobro odmeriti. Tako imenovana organsko-mineralna gnojila združujejo prednosti obeh skupin. Rastlinam postopoma dajejo organsko vezane snovi in mineralne hranilne soli. Gnojite po vodilu toliko, kot je potrebno, in tako malo, kot je le mogoče. Tega bodo enako veseli rastline, okolje in denarnica.

gnojila

1 Rožene moke spadajo med organska gnojila tako kot kostna moka in kompost. Živa bitja v tleh postopoma predelajo hranilne snovi v material, ki ga rastline lahko uporabijo. 2 Tekoča gnojila in 3 modra galica spadajo med mineralna polna gnojila. Rastline lahko neposredno črpajo njihove sestavine. Napakam pri gnojenju se lahko izognete, če gnojila odmerjate po navodilih proizvajalcev. Dolgodelujoča gnojila so na voljo v sipki ali stisnjeni obliki, kot so na fotografijah 4 gnojilne paličice in 5 gnojilni stožec, ki se počasi topijo v zemlji. Hranilne snovi oddajajo rastlini več mesecev.

Moj lepi vrt - APRIL 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2015