Aromatično dišeče smrečje, bleščeči ledeni kristali in brleč soj sveč – tudi vrt nas v teh dneh pripravlja na mirne praznike.

Beli emajlirani lončki niso uporabni le za družabno srečanje ob kuhanem vinu. Če jih napolnimo s smrečjem, mahom, svečami ali jabolkom, polepšajo terasno mizo.

praznicne dekracije

Preproste stvari v hipu spremenimo v prijetno okrasitev: dno patentnih kozarcev za vlaganje pokrijte s plastjo maha, postavite vanje rdeče sveče, okrog kozarcev zvežite trakove in vmes zabodite macesnovo vejico.

božično drevo

Za božično drevo na terasi je posebno primeren okras iz naravnih materialov, kot so rdeča jabolka, veliki storži in zvezde iz belega brezovega lubja.

venec

Venci in aranžmaji pred hišnimi vrati v teh dneh pozdravljajo obiskovalce. Mraz je vedno okrasen. Ledeni kristali prevlečejo venec iz maha in vej srpovke, ki je s širokim trakom iz blaga pritrjen na ograjo.

praznicne dekoracije

Za sončne mrzle dni lahko pripravite nekaj posebnega: v modelu za izrezovanje piškotkov (silikon) zamrznite vodo v obliki zvezd, ki se potem lesketajo na zimskem soncu.

praznicne dekoracije

Ognjena skleda postane prazničen aranžma. V dneh brez vetra gorijo v njej sveče, obdane z borovimi vejami, bodiko in bršljanom.

praznicne dekoracije

Girlande iz storžev spremenijo obe tisi v božični drevesi. Storže nanizajte z žico v rahlo verigo in jih položite okrog vej.

praznicne dekoracije

Plitva košara je primerna za aranžma iz borovih in smrekovih vej, bodike in bršljana.

praznicne dekoracije

Umetelna gnezda, ki jih ptice zgradijo vsako pomlad na novo, so zdaj izvirna zamisel z velikimi, rdečimi božičnimi kroglami.

praznicne dekoracije

Košara, polna najdencev z vrta in iz gozda – več niti ne potrebujete za zimsko okrasitev, predvsem ko zmrzal vse prekrije z ivjem.

grm

Veliko grmov se pozimi okrasi z božično rdečo barvo. Jagode češmina žarijo na ogolelih vejah že od daleč.

praznicne dekoracije

Venci imajo dolgo tradicijo v božičnem času. Osnova tega primerka je spletena iz rožnih vitic ter okrašena z bodiko, bršljanom in smrečjem.

božična smrečica

Božično drevo nujno spada k prazniku. Včasih smo ga posekali v gozdu, danes pa ga nabavimo na trgu ali v vrtnem centru

Moj lepi vrt - DECEMBER 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - DECEMBER 2014