Ena najlepših rumenih vrtnic friesia letos praznuje 40 let uradnega priznanja. Vzgojili so jo v Nemčiji pri Kordesu s križanjem sorte FRIEDRICH WÖRLEIN X SPANISH SUN.

To je floribunda, ki je namenjena predvsem za rezanje, a je zanimivo, da v vročih poletnih mesecih njen cvet zelo hitro odcveti, zato je tudi kot rezano cvetje obstojna zelo kratek čas. Popolnoma drugače pa je proti jeseni, ko so dnevne temperature nižje – takrat cveti zelo dolgo.

Če si rastlino ogledamo nekoliko bližje, bomo opazili, da je njeno listje v mladosti rdeče, nato pa svetlo zeleno. V prvih letih je bila rastlina zelo zdrava, danes, po štirih desetletjih pa se srečujemo s črno listno pegavostjo, a jo s kolikor toliko rednim škropljenjem ohranjamo zdravo in bogato cvetočo.

vrtnica friesia

Rumeni cvetovi so zelo lepo oblikovani in vidni že od daleč. Posebnost pa ni le njen lep cvet, temveč tudi njen prijeten vonj, saj je dišečih vrtnic razmeroma malo.

Sorta je odporna proti mrazu, zato jo lahko vzgajamo tudi v posodah kot posodovko, tako jo namreč lahko premikamo po vrtu. Pa tudi njena višina je primerna za vzgojo v posodi, saj zraste od 60 do 70 cm visoko.

Sorta je na našem trgu prisotna že zelo dolgo. Čeprav je bila patentirana in pri nas ni nihče odkupil patentnih pravic za njeno razmnoževanje, smo jo dobili v prodajo že leta 1975 po zaslugi podjetja Agrocoop iz Novega Sada. To je bil za takratne čase zelo velik dosežek, saj so se prodajale le stare vrtnice, pri katerih patentne pravice niso več veljale.

Pripravil: Slavko Zgonec

Moj lepi vrt - AVGUST 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - AVGUST 2013