Kositi, gnojiti, vertikutirati ali takoj položiti novo trato: tukaj boste izvedeli, kaj je treba narediti spomladi, da se uresničijo sanje o zeleni trati.

Kako je treba pravilno položiti trato v zvitku?

Če je trata že prišla v leta, je popolnoma nova ureditev najboljša rešitev. Staro rušo najprej plitvo odstranite z lopato.

trata

Z motorno motiko tla dobro zrahljajte. Orodja (na fotografijah izvajalca Vikinga) si lahko izposodite v trgovinah z motornimi orodji. Nato poberite večje kamne, veje ali korenine in površino poravnajte s širokimi grabljami za trato.

trata

Valjar za trato, ki si ga prav tako pogosto lahko izposodite v trgovini, nujno uporabite, da zrahljana tla znova zbijete. Če so po tem še vedno neravnine na površini, jih izravnajte z grabljami za trato. Potem potrosite mineralno polno gnojilo.

valjar za trato

Trato v zvitkih položite v vzporednih progah tesno drugo ob drugi. Izogibajte se navzkrižnim stikom.

trata v zvitkih

Trakove na kotih in robovih odrežite z nožem. Znova povaljajte, da korenine trate dobro pridejo v stik s tlemi.

trata

Brž ko trato položite, jo zalije s 15–20 litri/m² in površino nato vsak dan zalijte enkrat do dvakrat, da se trata priraste.

zalivalec trate

Kako se spopasti z neprijatelji vaše trate?

Če trato uporabljate kot površino za igranje in ležanje za vso družino, smejo na njej rasti tudi divja zelišča; v pravi okrasni trati jih ne trpimo. Nekatere je mogoče odstraniti brez uporabe herbicidov. Regrat tvori ploske listne rozete, ki jih kosilnica ne zagrabi, in globoke kolaste korenine.

Najboljši ukrep pri tem je pobiralec plevela. Rozete marjetic je mogoče odstraniti s kuhinjskim nožem. Če trato napadejo glivice čarovniški krogi, jih lahko prepoznate po gobah, ki rastejo v krogih. Napadena mesta obdelajte s prekopnimi vilami in prevzdignite, da se glivični preplet raztrga, nato trato dobro zalijte.

Vertikutiranje proti mahu in travnatim glivicam

trata, mah

Spomladi, 10 do 14 dni po prvem gnojenju, je dober trenutek za vertikutiranje. Navpični noži prečešejo rušo ter pri tem izkopljejo mah in travnate glivice. Površino tal spraskajte največ 2–3 milimetre globoko. Najbolje je, da orodje premikate vzdolž in počez po zelenici. Trata je nato sicer videti zelo oskubena, vendar ker pride več svetlobe in zraka v rušo, se nov prirastek bistveno spodbudi in vertikutirana površina kmalu znova postane zelena.

Nahranite svojo zeleno preprogo

Če želite imeti zeleno trato, jo letno dva do trikrat pognojite s posebnim gnojilom, odvisno od učinkovanja, in sicer na začetku sezone marca/aprila ter junija in/ali avgusta. Vešči vrtnarji trosijo gnojilo z roko, novincem se to enakomerneje posreči s trosilnikom. Najbolje je, da gnojite po košnji, da gnojilo pade na zemljo. Zalivanje po gnojenju ni nujno potrebno, vendar pospeši učinek.

Kako do ravnega roba trate?

Če se trata želi razširiti na gredo, ji je treba postaviti jasne meje. Če ne želite imeti tlakovane meje z robnimi kamni ali jeklenega roba, vzemite sekirico za robove.

Trata rob

Vzdolž roba napnite sadilno vrv. Kot alternativa se ponuja čim daljša, ravna lesena deska.

trata rob

Sekirica za rob z ostrim listom v obliki polmeseca lahno prodre v trato.

trata

Z lopato odstranite pravkar odsekano območje trate.

trata

Grebača zravna proge zemlje in raztrga korenine trav v tleh.

trata

Rob trate je spet videti negovano. Za trajno lepo sliko rob trate dvakrat do trikrat letno tako spravite v pravo obliko.

Moj lepi vrt - MAREC 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAREC 2014