Zdaj je vrhunec sezone za rabarbaro. Sorte kot 'Holsteiner Blut' z zelenim oplodjem in rdečo lupino dajejo posebno veliko debelih stebel.

Sorte s povsem svetlo rdeče obarvanimi stebli, na primer 'Red Valentine', so blažjega okusa, vendar tvorijo tanjša stebla.

Pobirajte zmerno

Zrelo rabarbaro spoznamo po povsem razvitih listih. Stebla odlomite z močnim potegom pri osnovi. Če mesnata stebla odrežete z nožem, preostali štrclji lahko zgnijejo. Pobirajte po potrebi in nikoli ne poberite več kot tretjine obstoječih stebel, sicer rastline izgubijo preveč moči.

12

Cvetove, ki se pojavijo maja, zgodaj iztrgajte. Obiranje rabarbare se tradicionalno konča 24. junija, da rastline lahko tvorijo rezervne snovi za poganjanje prihodnje leto. Še en razlog za odrekanje: med rastjo se povečuje vsebnost težko prebavljive oksalne kisline.

Lisa - 18/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 18/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.