Prerijska trajnica je zelo priljubljena, kajti mnoge sorte nam pripravijo ognjemet barv za več tednov. Pustite se zapeljati!

Rdeči slamnik (Echinacea purpurea) je nedvomno posebni ljubljenec vseh prijateljev trajnic v teh tednih: krasi gredo v žarečih barvah in zelo rad dovoli, da ga spremljajo bodoglavec, plamenka, dišeča kopriva in različne trave.

Od uvoza severnoameriške trajnice v Evropo konec 17. stoletja so nastale le redke škrlatne in bele različice. Vendar je število sort in hibridov strmo naraslo v zadnjih 20 letih, tako da danes obstaja več kot 100 različnih sort. Za raznovrstnost se moramo zahvaliti predvsem gojiteljem, ki so rdečega slamnika, ki je znan tudi pod imenom nepravi slamnik, križali z drugimi vrstami, med drugim z rumenim slamnikom. Tako so nastali novi barvni odtenki, kot so svetlo rumena, oranžna in rdeča. Na voljo so tudi večbarvne različice.

Večletno znanstveno opazovanje je pokazalo, da vse sorte niso primerne za zasaditev trajnic, ki naj bi se dolgo obdržale in ne bi zahtevale veliko nege: nekatere so kratkotrajne ali imajo majhno rastno moč, druge so manj stabilne. Kljub temu obstaja dovolj dolgotrajnih sort, da lahko zasadimo pestre poletne grede.

Sončno rastišče in humusna, prepustna tla, ki niso nagnjena k zimski mokroti, so dobra predpostavka za uspevanje slamnikov. Trajnice so varne pred boleznimi, tudi polži jih ne objedajo. Zato pa veliki cvetovi od julija do septembra privlačijo metulje in skrbijo za nepozabno cvetoče poletje.

slamnikPreizkušena zdravilna rastlina

Severnoameriška prerijska trajnica je bila že pri Indijancih učinkovito sredstvo pri zdravljenju ran in različnih infektov. Uporabljali so zelnati del ter korenine Echinacea purpurea in Echinacea pallida. Beli naseljenci so v 19. stoletju prevzeli to znanje. Danes uporabljamo predvsem tinkture za krepitev imunskega sistema, na primer ko se nakazuje prehlad.

Tudi v homeopatiji uporabljajo kroglice z učinkovinami Echinacea angustifolia pri prehladih, vendar tudi pri vnetju ven in kožnih boleznih. Slamnik lahko povzroči neželene stranske učinke. Kdor je nagnjen k alergijam na košarice ali ga pesti avtoimuna bolezen, naj se izogiba slamnika. Tudi nosečnicam odsvetujejo uporabo preparatov s slamnikom.

Najlepše sorte slamnika

slamnik

Svetlo rumeni slamnik 'Sunrise' razširja nežen vonj. Zaradi nadaljnjih pozitivnih lastnosti so ga med večletnim opazovanjem ocenili z oceno zelo dobro.

slamnik, roza

'Fatal Attraction' ima vpadljivo kratke cvetne liste temno škrlatne barve. Sorta je nastala v vrtnariji slovitega gojitelja trajnic Pieta Oudolfa.

roza slamnik

'Augustkönigin' se predstavlja v klasični škrlatno rožnati. Rastlina, ki so jo strokovnjaki ocenili z oceno zelo dobro, razveseljuje do septembra.

slamnik

Lepo barvno prelivanje od rumeno oranžne do škrlatne odlikuje sorto 'Summer Cocktail'. Trajnica zraste meter visoko.

zeleni slamnik

Zeleni dragulj ('Green Jewel') je rumeno zelena različica za vse, ki imajo radi nenavadne rastline.

roza slamnik

'Pink Double Delight' cveti žareče rožnato. Tudi ta sorta spada med najboljše v velikem izboru slamnikov.

slamnik

'Green Envy' ima dvobarvne cvetove. Cveti bujno, njegova 70 centimetrov dolga stebla pa niso preveč stabilna.

slamnik

'Razzmatazz' je med najbolj znanimi vrstnatimi sortami. Polkrožni cvetovi so lep kontrast latom jetičnika.

slamnik

Slamnik se imenuje tudi ježek. Če opazujemo belo rastlino, slutimo, zakaj se imenuje tako. Temno rjave 'trnaste' semenske zasnove so v čast svojemu imenu.

oranžni slamnik

'Tiki Torch' cveti v topli oranžni barvi od julija do septembra, na fotografiji je z madronščico. 80 cm visok slamnik spada med najnovejše sorte, ki ne zdržijo zelo dolgo.

slamnik

Za cvetlična korita so primerne nizke sorte, kot je 'Melon', na fotografiji jo dopolnjujejo vijoličasta plamenka, temno rdeči nageljni in modra bilnica (Festuca).

slamnik

Škrlatni slamnik, navadna krvenka (Lythrum) in močvirni rman (Achillea ptarmica) so privlačna trojica.

slamnik

'Hot Papaya' se imenuje nenavadna sorta z vrstnatimi cvetovi v topli oranžno rdeči barvi. Žal je slamnik le kratkotrajen.

Ljubi sorodniki slamnika

slamnik

Poleg rdečega slamnika (Echinacea purpurea), ki je na naših vrtovih zelo razširjen, in njegovih sort obstajajo še druge vrste slamnika, ki prav tako izvirajo iz Severne Amerike. Eden takšnih je rumeni slamnik (Echinacea paradoxa, na fotografiji spodaj). Približno 80 centimetrov visoka vrsta ima ozke, viseče cvetne liste v rumeni barvi in rjave cvetne glavice.

V nasprotju s svojimi sorodniki vrsta prenese tudi polsenco. Tudi prerijski ježek (Echinacea pallida) se odlikuje z dolgimi, ozkimi cvetnimi listi svetlo rožnate barve. Trajnica ima rada sonce in tla, bogata s hranilnimi snovmi. Rada se razmnožuje s semeni.

Moj lepi vrt - JULIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JULIJ 2015