Če jesensko listje predolgo leži na trati, trave pod njim dobijo premalo kisika in zgnijejo. Če bi si radi prihranili dolgotrajno pometanje, lahko uporabite kosilnico z visoko nastavljeno prečko.

Najvišje pridelke prinašajo predvsem slabo rastoča sadna drevesa, le če drevesni kolobar premera 60–100 cm okrog debla ni obraščen. S pravilnim izborom rastlin so izgube majhne in nekatere poletne rože preprečujejo, da bi glivične bolezni in škodljivci napadli drevesa. Kapucinček lahko zadrži krvave in listne uši, žametnice in ognjiči varujejo pred koreninskimi nematodi. Mesečne jagode vse poletje dajejo sladke jagode za sladkanje in privabljajo koristne živali k oprašitvi sadnih cvetov.

Varujte korenine

Pri sadnih vrstah s plitvimi koreninami, kot so jablana, kutina in breskev, se odpovejte okopavanju v območju korenin. Zrahljajte tla pred sejanjem ali sajenjem le na površini z grabljami in zmulčajte drevesni kolobar s 5–10 cm debelo plastjo presejanega zrelega komposta, pomešanega s humusno vrtno zemljo.

d

Potem v to plast dajte semena ali vanjo posadite cvetoče rastline. Plast mulča ne razdelite do debla, sicer bo jablane ogrožala gniloba.

Sadna drevesa v loncih je mogoče lepo poudariti s primerno podrastjo iz nizkih poletnih rož, kot je kamnokreč, balkonskimi rastlinami in obešankami, kot so rogate vijolice ali druge enoletne vrste z dolgotrajnim cvetenjem.

fd

Cvetna preproga preprečuje, da se površina zemlje zaskorji, potreba po vodi pa se vsekakor bistveno poveča. V toplih, suhih dneh torej redno zalivajte, pri tem pa se nujno izogibajte stoječi vlagi.