Z malo obrtniške sposobnosti lahko sami postavite zahtevnejši rastlinjak z zidanim podzidkom.

rastlinjak

Za progaste temelje izkopljite 80 cm globok in 30 cm širok jarek. V tej globini tla ne zmrzujejo več, tako da se temelji ne dvignejo. Mere se ravnajo po načrtovanem rastlinjaku, za katerega izdelovalec navede natančne podatke o temeljih in talnem zidu. Za boljšo toplotno izolacijo notranjo stran temeljev lahko dodatno obložite s ploščami iz stiropora.

beton

Mešalec za beton pripelje gotovi beton, ki ga po cevi spusti v jarek, kar je najbolj preprosta in najhitrejša metoda. Pazite na to, da je beton poravnan. Ko se temelji strdijo, lahko začnete zidati ...

rastlinjak

Talni zidec mora natančno pristajati k meram rastlinjaka, zato je pomembno natančno delo z libelo in zidarsko vrvjo. Leseno ogrodje služi kot mesto za poznejša vrata. Opeka, ki je uporabljena na fotografiji, ali naravni kamni so posebno lepi kot material za tali zidec. V idealnem primeru sta tali zidec rastlinjaka in stanovanjska hiša iz istega kamna.

rastlinjak

Ko je zid postavljen – talni zidec je na fotografiji visok 80 cm –, je treba kamne že fugirati, če tega niste naredili med gradnjo zidu.

rastlinjak

Proizvajalec dostavi rastlinjak kot gradbeni del, posamezni elementi, kot so čelne strani, so že izdelani. Tesnilni trak med okvirjem in talnim zidcem preprečuje kemične reakcije med malto in kovino. Okvir je privit na zid.

rastlinjak

Posamezne elemente strešnega ogrodja postopoma pritrdite.

rastlinjak

Na koncu vstavite šipe, na fotografiji je štiri milimetre debelo varnostno steklo. Zelo prepušča svetlobo, zato ne izolira tako dobro kot dvojno izolirno steklo. Milnica je dobro mazivo, če imate težave pri vstavljanju šip. Nato namestite še žlebove.

rastlinjak

Gotovo! V rastlinjaku je dovolj možnosti za prezračevanje, saj ima po dve strešni in stranski okni. Na talni zidec lahko namestite police.

Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015