Le redkokatera druga rastlina privlači poglede spomladi kot magnolija: veliki primerki znane tulipanaste magnolije (Magnolia x soulangeana) s širokimi vejami in velikimi cvetovi naredijo poseben vtis.

Najprej cveti druga vrsta: zvezdasta magnolija (Magnolia stellata). Svoje nežno dišeče, večinoma bele cvetove odpre že marca. Zvezdasto cvetenje prenese celo rahle pozne zmrzali. Z izboljšanimi lastnostmi postrežejo sorte, kot je zelo prezimna 'Royal Star' ali bujna rožnata 'Jane Platt'.

Družina magnolij je v zadnjih letih močno zrasla po zaslugi intenzivne vzgoje, predvsem na Novi Zelandiji in v ZDA. Iz različnih vrst so nastale nove sorte, ki so naprodaj kot hibridi magnolij. Klasična barvna paleta se je razširila za privlačne rumene in temno rdeče odtenke. Nekatere sorte spremenijo barvo med cvetenjem kar nekajkrat.

Poseben čar zgodaj cvetočih magnolij je v tem, da se cvetovi pojavijo pred listi. Tako pridejo vpadljivi cvetovi še bolj do izraza. Enako velja za nove sorte. Vendar v nasprotju s klasičnimi tulipanastimi magnolijami njihovo razkošje shira po nočni zmrzali, ker večinoma cvetijo nekoliko pozneje. Sorte, kot je 'Cleopatra' ali 'Genie', poleti pogosto cvetijo še drugič.

Dobro premislite, kam posadite svojo magnolijo. Novi hibridi potrebujejo malo prostora kot mnoge stare sorte, na primer 'Lennei', vendar tudi te pridejo bolje do izraza samostojno. Grmi ne prenesejo poznejše presaditve in na obrezovanje reagirajo z močnim poganjanjem. Poleg tega škarje pogosto uničijo slikovito obliko rasti. Najpomembnejši negovalni ukrepi so torej mir in čas, da se magnolije lahko nemoteno razvijejo do svoje polne lepote.

Izbor dragocenih sort magnolije

magnolija

'Black Tulip' ima temno rdeče, do 15 cm velike cvetove, ki po obliki spominjajo na črne tulipane.

magnolija

'Daphne' je ena najlepših magnolij z rumenimi cvetovi. Britansko kraljevsko združenje za hortikulturo jo je leta 2012 odlikovalo kot posebno primerno za vrt.

magnolija

'George Henry Kern' spada med zvezdaste magnolije. Rožnati cvetovi so večji, pojavijo se pozneje in za daljše obdobje.

magnolija

'Wildcat' že zgodaj pokaže svoje bele, vrstnate, pomponske cvetove in je zadovoljna z zaščitenim mestom na vrtu.

magnolija

'Daybreak' ima dišeče, do 20 cm velike cvetove, katerih barva se spreminja iz rumeno oranžne v žarečo rožnato.

magnolija

'Sunsation' je ozko rastoča, približno 3 m visoka sorta iz ZDA in popolna za majhne vrtove. Že na mladih rastlinah se kažejo pozni temno rumeni cvetovi z lepim rožnato rdečim vzorcem.

Strokovnjak svetuje: "Pri magnolijah pazite na korenine"

magnolije

Koliko različnih magnolij je na vašem razstavnem vrtu?

Posadili smo približno 80 vrst in sort magnolij. Poleg novejših sort je težišče na klasični ponudbi. Na našem poskusnem in razstavnem vrtu raste tudi veliko sort vrtnic in srobota.

Je zemljišče vedno dostopno za ljubiteljske vrtnarje?

Vrt je odprt med tednom. Vstopnine ni. Rastline so označene. Obiskovalci lahko primerjajo magnolije in najdejo zamisli. Drevnine učinkujejo drugače v naravi kot na fotografijah.

Katere magnolije so primerne za velike vrtove in katere za majhne?

Tulipanaste magnolije se na velikem vrtu in na 5 x 5 metrov veliki površini pokažejo v vsej lepoti. Za manjša območja so priporočljive kompaktne zvezdaste magnolije, ki potrebujejo 2 x 2 metra. Zasaditev v posodi se mi zdi manj smiselna. Ker so magnolije plitvinke, to ne deluje dolgo.

Na kaj je treba nujno paziti pri sajenju?

Magnolije imajo rade bolj sončno mesto, zaščiteno pred vetrom. Tla naj bodo humusna, globoka in rahlo kisa. Pri sajenju primešajte malo zemlje za rododendrone med vrtno zemljo. Če spomladanskemu sajenju sledi sušno obdobje, jih redno zalivajte. Jeseni so tla večinoma dovolj vlažna.

S katerimi rastlinami lahko dobro kombiniramo magnolije?

Magnolija je najlepša samostoječa. Kot dodatni cvetni aspekt poleti smo posadili nekaj starejših primerkov sort italijanskega srobota (Clematis viticella). Čebulnice ali primerne prekrovnice je najbolje posaditi skupaj z magnolijami. Območje korenin zaščitite pred izsušitvijo s plastjo mulča in ga ne obdelajte.

Moj lepi vrt - MAREC 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAREC 2015