Izbor je presenetil marsikaterega prijatelja vrta. Vendar ima šaš dobre argumente, kajti le redko katera druga rastlina se je sposobna tako prilagajati kot ta okrasna rastlina, ki ni zahtevna za nego in je vsestransko uporabna.

Odločilne so notranje vrednote! Kar velja za simpatične, nevpadljive soljudi, velja tudi za šaš (Carex) – trajnico leta 2015. Okrasna trava je pogosto v senci na naših vrtovih. Čeprav so nekateri šaši doma na sončni strani, kot so na primer novozelandski šaši, ki imajo radi toploto. Z vpadljivimi rdečimi in rjavimi odtenki spadajo med ljubljence vrtne scene in so stalni gostje v sodobnih grednih nasadih.

Pri zadostni vlažnosti tal si mnoge vrste upajo priti iz teme. Domači senčni šaš (C. umbrosa) kljub svojemu imenu uspeva tudi na soncu. Kot prekrovnica pod drevninami sočasno zadržuje plevel tako kot njegovi japonski sorodniki. Ti so s svojimi pogosto vzorčastimi listi lepi celo pozimi. Tudi v loncih, v katerih z umirjenimi barvami prijetno pomirjajo preveč pisane aranžmaje.

Kot spremljevalci za senčne kote so primerni vimček, valdštajnija in majhni zimzelen. Lepe kontraste tvorijo bilke s kavkaško spominčico, ognjenim dežjem in funkijami. Spomladi dajejo trave lep okvir narcisam in drugim čebulnicam, jeseni pa poznim cvetnicam, kot sta japonska vetrnica in preobjeda.

Nega je minimalna. Poleti zelene šaše zgodaj spomladi odrežite pri tleh, zimzelene pa le očistite. Pomembno je, da si nadenete rokavice zaradi listov z ostrimi robovi. Okrasne trave so hvaležne za nekaj komposta, ki ga spomladi razdelite med rastline. Če se šaši počutijo predobro, jih lahko brez težav krotite z lopato. Ni potrebno veliko in imate zvestega vrtnega spremljevalca za vedno.

šaš

Na sončnih mestih se bilke oranžno rjavega novozelandskega šaša (Carex testacea) obarvajo posebno intenzivno. Vesel je prepustnih tal in zaščite pred pozebami na golo. Za lonce in zaboje, predvsem na senčnih mestih, so primerni majhni previsni šaši, kot je belo pisan 'Snowline'.

Elegantna mešanica cvetov

šaš

Drobni modro črni cvetovi, vendar divja rast –  ostroluski šaš (Carex acutiformis) posadite v ribnik le z loncem!

šaš

Za naravne vrtove je primeren domači previsni šaš (C. pendula). Viseče cvetove odstranite, preden semena dozorijo, da se ne poseje premočno.

šaš

Paostrični šaš (C. pseudocyperus) je nezahteven za nego, robusten in polepša območja obrežja v vodnem vrtu.

šaš

Pri grejevem šašu (C. grayi) ni težko uganiti, kaj je botrovalo takšnemu poimenovanju. Lepa soplodja rastlin, ki imajo rade vlago, so čudovita tudi v šopku.

šaš

Bilke visokega šaša (C. muskingumensis) so na koncu pahljačasto razvejane. Na začetku rumeno zeleni cvetovi se sčasoma obarvajo rjavo rdeče. Sorta 'Little Midge' zraste le 20 cm visoko.

šaš

Domači gorski šaš (Carex montana) prepriča večkratni: spomladi z belo-zelenimi cvetovi in jeseni z zlato rjavo barvo. Poletni zeleni šaš je zelo prilagodljiv.

Kaj pravi strokovnjak?

vrtnarKlaus-Peter Manig, lastnik istoimenske vrtnarije s trajnicami v brandenburškem Uebigauu

Za vsak namen obstaja primeren šaš

Kako je šaš postal trajnica leta?

V Združenju nemških gojiteljev trajnic smo o tem odločili povsem demokratično z glasovanjem. Ker je vse pogosteje mogoče videti trave na javnih in zasebnih vrtovih, se nam je zdelo prav, da pri izboru to tudi upoštevamo. Zato se je šaš ponudil kar sam z zelo široko paleto.

Ali rastejo šaši na vsakem vrtu?

Načeloma da! Vendar imajo šaši različne potrebe. Večina jih ima rada sveža, senčna tla. Pri novozelandskem šašu se rjavo rdeče listje najbolje obarva na sončnih mestih. Majhne sorte, kot je 'Snowline' ali 'Evergold', so primerne za posode in balkonska korita.

Kaj je vaš osebni favorit?

Najbolj mi je všeč sorta 'Icedance'. To je čudovita prekrovnica in zelo robustna zatiralka plevela. Poleg tega so svetle listne proge bolj izrazite kot pri klasičnem japonskem šašu z belim robom. Zimzelena sorta je tudi nezahtevna za nego. Zadostuje, da spomladi odstranite stare rjave liste.

Moj lepi vrt - JANUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JANUAR 2015