Če ste zaradi letošnje tople jeseni odlašali z opravili na vrtu, nič ne skrbite.

Še je čas, da postorite vse in rastline pripravite na prezimovanje.

Zbiranje listja

Odpadlo listje je v vašem vrtu dragocenejše, kot si mislite, iz njega namreč lahko z minimalnim delom ustvarjate čudovit, hranilen kompost. Listje sproti grabite s temu namenjenimi lahkimi grabljami in ga odnašajte na kompostni kup. Če tega nimate, bo namenu ravno tako dobro služil žičnat zaboj. Z vilami kompostni kup vsak teden obrnite in premešajte, da ga bo doseglo dovolj zraka.

Odstranjevanje odmrlih vej

odstranjevanje vej

Odmrle veje so bolj krhke od živih, zato se bodo ob zimski zmrzali, snegu in vetru hitreje zlomile. Ob tem lahko poškodujejo ostanek rastline, ali pa (če gre za večje drevo) celo vaše premoženje. Če imate na vrtu večje drevo s suhimi vejami, za njihovo odstranitev pokličite strokovnjake, manjših pa se lahko lotite sami, s škarjami ali žago.

Sajenje čebulnic

sejanje čebulic

Če želite, da bi se vaš vrt že zgodaj spomladi odel v pisane barve zvončkov, žafranov, hiacint, tulipanov in narcis, je zdaj pravi čas za sajenje čebulnic. Zasadite jih na grede, ob rob vrta ali pa na naključna mesta po okrasni trati za bolj naraven, neformalen učinek.

Zadnja košnja

zadnja košnja

Zadnja košnja v zgodnji jeseni naj bo na višini dobrih 3 centimetrov – prenizka košnja ni priporočljiva, saj trata potrebuje bilke za proizvodnjo hrane, če boste travo pustili nepokošeno, pa je več nevarnosti, da se bodo zaradi vlage v njej razvile bolezni. Pokošena trava bo tudi olajšala grabljenje listja, ki se sicer rado zapleta med dolge bilke.

Zračenje trate

zračenje trate

Če se ob močnejšem deževju na vaši trati naredijo luže vode, je čas, da prerahljate zbito zemljo. Tako bodo namreč korenine laže dosegle voda in hranilne snovi. Za zračenje manjše trate, na primer v atriju, bo dovolj prebadanje z vrtnimi vilami, za večje površine pa si omislite motorni prezračevalnik. Naprava je videti nekako tako kot motorna kosilnica.

Porezovanje trajnic

vrt

Minimalna skrb za vrt v jesenskem času se bo spomladi obilno poznala na lepih, cvetočih okrasnih gredicah. Jeseni se na vlažnem, odmirajočem zelenju trajnic radi zadržujejo polži in lazarji, ki se v tem času tudi razmnožujejo, zato prosto popoldne ali sončen konec tedna namenite rezanju trajnic.

Porežite listje nad zemljo in s tem zagotovite, da bodo čez zimo okrepile svoje korenine in naslednjo sezono začele z novim zagonom. Vsaka tri leta v jesenskem času poskrbite tudi za deljenje razraščenih trajnic, na primer irisov in lilij.

Gnojenje trate

gnojenje

V poznem poletju izdatno gnojenje ni priporočljivo, saj z njim spodbudimo trajnice k razvoju novih listov ob nepravem času. To pa ne velja za trato, saj njene korenine rastejo tudi takrat, ko se temperatura zemlje spusti na okoli 4 stopinje Celzija.

Zato je zdaj čas, da svojo trato izdatno nahranite z gnojilom, bogatim s fosforjem, ki bo spodbudilo korenine. Posledično bo trata spomladi hitreje ozelenela.

Zastiranje mladih rastlin

zalivanje

Po prvi slani, a preden zemlja pomrzne, okoli mladih rastlin nasujte nekaj centimetrov zastirke – lesnih okruškov, lubja ali slame. To bo mlade, občutljive korenine zavarovalo pred zmrzovanjem in hkrati uravnavalo odtekanje vode in spiranje prsti.

Lisa - 45/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 45/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.