Želite teraso okrasiti s pravo posebnostjo? Brez skrbi, ni treba, da je občutljiv eksot: naš izbor je nezahteven za nego in nekoliko nenavaden.

Ko slišimo besedo posodovke, najprej pomislimo na angelsko trobo in oleander. Vendar je poleg njiju še velik izbor malo znanih lepotic. Nekatere so upravičeno v ozadju, ker so zahtevne in jih je težko spraviti k cvetenju. Vendar pa je cela vrsta presenetljivo nezahtevnih za nego.

Avstralski zvončnik (Acnistus) je za Anne Kirchner-Abel, vrtnarico s posodovkami iz Duisburga, zvezda brez manir: "To je pravi skrivni namig. Avstralski zvončnik je lahko posebne modre barve. Poleg tega je popolnoma nezahteven za nego: poleti uspeva celo v polsenci, prezimi pa v garaži."

avstralski

Lepi neznanci so pika na i na vsaki posrečeni terasi s posodovkami, pravi strokovnjakinja Tanja Ratsch: "Klaski, kot sta oleander in lovor, tvorijo ogrodje, dopolnjujejo pa jih spremljevalne rastline, kot je geranija. Vrhunec so markantne, neznane posamezne rastline, kakršne so tukaj predstavljene vrste.

c

Lahko si drznemo narediti tudi kaj nenavadnega in se odpovemo klasikom, na primer s trojico nenavadnih cvetov iz banksije, banksove grevilke in kengurujevih tačk. Trije Avstralci, ki imajo radi sonce, so paša za oči na sodobni terasi.

Glavna pozornost je pri nakupu večinoma na cvetenju, vendar je treba paziti tudi na preostali del leta," svetuje Tanja Ratsch: "Nekatere vrste cvetijo le kratko, mnogo jih pozimi nima listov. Zimzelene rastline in grebenuša so zato včasih boljša izbira."

Strokovnjakinja svetuje:
tanja

Tanja Ratsch z možem vodi vrtnarijo s posodovkami Flora Toskana.

Gospa Ratsch, katera posodovka je vaš skriti favorit?

Usodnik me vsako poletje s svojo očarljivostjo in eleganco spominja na skupino metuljev. Na avstralskem drevescu so mi všeč nenavadni, lepo usločeni cvetovi.

Kako težko je negovati te eksote?

Že naziv eksotične posodovke mnogo ljubiteljem rastlin prikliče asociacijo, da jih je zagotovo težko negovati. Vendar to za večino eksotov ne velja: zalivanje, gnojenje, obrezovanje in razmnoževanje deluje tako kot pri standardnih vrstah. Če imate malo izkušenj z lončnicami, vam bodo v veliko veselje.

Zakaj na vsaki drugi terasi stoji oleander, druge vrste pa so skoraj neznane?

Večino posodovk prodajajo vrtni centri večinoma od marca do maja. Prodajo tisto, kar je v tem času privlačno in po možnosti že cveti. Granatno jabolko, ki spomladi še nima listov, pri tem nima možnosti.

Cvetovi banksij (levo Banksia serrati­folia, desno Banksia integrifolia) so veliki kot veveričji rep. Avstralske lepotice potrebujejo gnojilo brez fosfata, sicer pa so popolnoma nezahtevne za nego.

banksija

Nabrana obleka: slezenovci obstajajo v številnih različicah, vendar je sorta 'Victorian Lady' s svojimi vrstnatimi cvetovi resnično edinstvena.

b

Kengurujeve tačke (Ani­gozanthos) izvirajo iz Avstralije in se za svoje ime lahko zahvalijo kosmatim cvetovom. Rade imajo sonce in oprostijo, če jih kdaj pozabimo zaliti.

k

Grevija (Grewia) je nezahtevna lepotica, ki shaja tudi z malo sonca. Njeni cvetovi privabljajo metulje na teraso, plodovi so užitni.

d

Banksova grevilka (Grevillea) kaže krempljaste cvetove od pomladi so jeseni, dokler je zemlja v loncu vedno enakomerno vlažna.

g

Usodnik (Clerodendrum) je zelo lep in zahteva preprosto nego: za veliko vode in gnojila se zahvali z bujnim cvetenjem. Če odščipnete vrhove poganjkov, grm ostane kompakten.

cv

Češnja Acerola je zelo cenjena, ker vsebuje veliko vitamina C. Robustna rastlina uspeva tudi v loncu. Plodovi dozorijo poleti v nekaj tednih.

cesnja

Ljubitelji tropskih rastlin že poznajo dišečo Plumerijo (Plumeria). Posebno lepe so sorte z belo-rumenimi cvetovi.

plumeria

Moj lepi vrt -  APRIL 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2013