Radko katera vrsta sadja postreže z večjim bogastvom oblik. Okrogle ali podolgovate, rumene, vijoličaste ali modre – vzgoja koščičastega sadja, ki ne zahteva veliko nega, se vsekakor splača.

Drevo z zgodnjimi slivami, zlato rumene mirabele ali aromatične češplje ne zahtevajo veliko prostora in imajo dokaj majhne zahteve glede tal in podnebja. Kljub temu rodno koščičasto sadje sadimo redkeje kot češnje ali jablane. Medtem je veliko novih, nezahtevnih sort s privlačnimi in aromatičnimi plodovi.

Z zgodnjimi, srednje zgodnjimi in poznimi sortami lahko razvlečete pobiranje do jeseni. Zgodnja češplja 'Katinka' zori že julija in zadovolji vse zahteve sodobne sorte češplje: aromatičen okus in trdo oplodje s koščico, ki jo je lahko odstraniti. Sorta 'Schönberger Zwetschge' je primerna tudi za pokrajine, v katerih je pomlad pogosto mokra in hladna, in zanesljivo obrodi po zaslugi poznega cvetenja. Pobiranje se začne konec avgusta in traja do sredine septembra.

Stara dobra sorta 'Hauszwetschge' zaradi izvrstnega okusa še vedno spada med najbolj priljubljene sorte. Nekatere sorte obrodijo le majhne sadeže. Strokovnjak Michael Neumüller svetuje: "Izberite sorte z velikimi plodovi, kot je 'Hauszwetschge Typ Schüfer'!" Septembra zori 'Haroma', ki jo zaradi njene robustnosti posebno priporočajo za vzgojo na hišnem vrtu. Pod temno vijoličasto lupino je temno oranžno oplodje, ki spominja na marelice.

Renklode so malo utonile v pozabo. Morda zato, ker so prej v glavnem sadili visoka debla. Po zaslugi nove, slabo rastoče koreninske sorte ('podlage') ostanejo sorte, ki so cepljene nanjo, kot je 'Althans Reneklode', bistveno manjše in že po 2–3 letih obrodijo prve plodove. Tudi pri mirabelah se sorta 'Mirabelle aus Nancy', ki je znana več kot 100 let, dobro obnese v primerjavi z novejšimi sortami, kot je 'Bellamira'. Zelo sladki plodovi zorijo od konca avgusta do začetka septembra. Za zobanje zadostuje eno drevo in z njega pade dovolj tudi za kompot in okusno marmelado.

Idealni čas za sajenje je jeseni do najpozneje začetka novembra, ker se korenine v toplih tleh hitreje ukoreninijo. V grobih legah lahko sadite tudi zgodaj spomladi marca ali aprila. Z malo izjemami so vse imenovane različice samooplodne. Avtosterilne sorte, kot sta 'Tipala' in 'Althans Reneklode', potrebujejo drugo sorto za oploditev.

Pobiranje se pri večini vrst in sort sliv vleče najmanj dva tedna. Drevesa večkrat oberite, kajti le plodovi, ki dozorijo na veji, razvijejo svoj edinstven okus, ki je tipičen za sorto. Če jih poberete prezgodaj, so kisli, če čakate predolgo, je oplodje sicer sladko, vendar manj sočno. Pravi čas je, brž ko bo z lupine izgine vsaka zelena senčica, plodovi pa so še napeti in trdni.

sliva drevoKoliko prostora potrebuje sliva?

Sorte na podlagi, ki šibko rastejo, rastejo približno 3 metre visoko in le 2 metra široko. Močneje rastoča poldebla in visoka debla dosežejo 5 metrov v višino in potrebujejo približno 6 metrov širok prostor.

Najboljši čas za obrezovanje in redčenje krošnje je od marca do aprila. "Bodite previdni pri poletnem obrezovanju! Smiselno je le v izjemnih primerih in pri zelo raščavih drevesih, ki so cepljena na močno rastočih podlagah," pravi strokovnjak.